Ce reprezintă Baza de date a cheltuielilor publice (BOOST)?

Ce reprezintă Baza de date a cheltuielilor publice (BOOST)?

O funcție de bază a oricărui guvern implică colectarea și debursarea fondurilor publice și menținerea registrelor despre astfel de cheltuieli. Sistemele de raportare asupra executării bugetelor variază extensiv după organizare, transparență, acuratețe și grad de detaliere. Pentru cercetători, capacitatea de a accesa cu ușurință și analiza datele aferente cheltuielilor publice este esențială, în scop de a oferi recomandări exhaustive și oportune mandatarilor și actorilor relevanți. Pentru oficialii guvernamentali, accesul rapid la datele despre executarea bugetelor într-un format ușor de utilizat este esențial, în vederea instituirii unui proces decizional mai bun și sporirii capacității analitice în ministere.

Scopul proiectului BOOST (inițiat de Banca Mondială la începutul anului 2010) este sporirea transparenței și eficienței cheltuielilor publice în întreaga lume, prin ameliorarea accesului la datele despre cheltuielile guvernamentale și corelarea cheltuielilor la rezultatele relevante. Conform situației din mai 2011, echipa BOOST a colectat și procesat date detaliate despre cheltuielile publice în peste douăsprezece țări din trei regiuni, creând baze de date ușor de utilizat, care au fost utilizate de cercetătorii din cadrul Băncii Mondiale pentru diverse proiecte.

În Moldova, baza de date BOOST a cheltuielilor guvernamentale a fost construită la solicitarea Ministerului Finanțelor, în baza datelor trezoreriale oferite Băncii Mondiale de către Fintehinform. Acest manual descrie baza de date rezultată și oferă îndrumări privind utilizarea acesteia.  Puteți contacta echipa BOOST pentru asistență aferentă aspectelor ce nu sunt vizate în Manual.

Etichete: