Despre PPF

Flag of Europe
Proiect finanțat de
Uniunea Europeană
Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în identificarea și pregătirea proiectelor legate de implementarea Acordului de Asociere
Contract Nr. ENI / 2020 / 417-516

'Project Preparation Facility - PPF'
Flag of Moldova

Despre PPF

PREZENTARE GENERALĂ

Obiectivul de bază a proiectului vizează consolidarea capacității autorităților naționale de a planifica, pregăti și gestiona proiecte de investiții publice, finanțate atât la nivel intern, cât și extern. O atenție deosebită va fi acordată investițiilor capitale care sprijină implementarea Acordului de Asociere UE-Moldova.

Principalul beneficiar este Ministerul Finanțelor (MF). Asistența va fi extinsă pentru ministerele de resort și municipalitățile selectate. Perioada de implementare a proiectului este de 5 ani (60 de luni) - data lansării 1 septembrie 2020. Proiectul este constituit din 4 componente:

Componenta 1 - Consolidarea sistemului național de coordonare a asistenței externe

Această componentă vizează oferirea de asistență Guvernului Republicii Moldova (reprezentat de Ministerul Finanțelor) la îmbunătățirea gestionării și coordonării asistenței externe. Proiectele și programele finanțate din exterior trebuie să contribuie în mod eficient la obiectivele de dezvoltare ale Republicii Moldova și la obligațiile țării față de UE și de alți parteneri internaționali.

Una din activitățile cheie aferente componentei 1 este de a asigura integrarea asistenței externe în procesul bugetar, adică la pregătirea CBTM și a bugetului anual. Utilizarea sistemelor naționale în furnizarea și gestionarea asistenței externe este cea mai potrivită modalitate de a asigura dezvoltarea durabilă a sistemelor naționale responsabile de gestionarea și coordonarea asistenței.

Îmbunătățirea sistemelor IT existente și dezvoltarea de noi sisteme sunt prevăzute acolo unde este necesar pentru a spori eficiența în gestionarea atât a asistenței cât și a investițiilor publice.

Componenta 2 - Consolidarea capacității autorității naționale de asistență externă

Responsabilitatea principală pentru gestionarea asistenței externe revine Ministerului Finanțelor în calitate de coordonator național. În cadrul celei de-a doua componente, proiectul va dezvolta capacitățile ministerului pentru a se asigura că proiectele de investiții capitale propuse sunt în concordanță cu prioritățile naționale și sectoriale și că acestea sunt luate în considerare în cadrul unei proceduri sigure de evaluare. Eforturile de consolidare a capacității se vor concentra pe asigurarea faptului că proiectele sunt identificate, evaluate și formulate într-un mod rațional, sistematic și sigur din punct de vedere tehnic. Aceasta va include cursuri și ateliere de lucru intensive personalizate și instruiri la locul de muncă privind procedurile de evaluare a proiectelor, analiză financiară și evaluarea riscurilor și costurilor.

Proiectul va asista MoF să îmbunătățească cunoștințele tehnice despre instrumentele financiare disponibile și sursele alternative de finanțare pentru proiectele de investiții capitale. O atenție deosebită se va acorda creșterii gradului de informare și instruire a personalului MoF cu privire la opțiunile disponibile aferent instrumentelor financiare oferite de partenerii de dezvoltare (UE în special), precum și ceea ce poate fi obținut pe piețele financiare naționale și internaționale.

Componenta 3 - Consolidarea capacităților ministerelor de resort în gestionarea și implementarea proiectelor finanțate din surse externe

În cadrul celei de-a treia componente, Proiectul va viza ministerele de resort selectate (în primul rând cele care beneficiază cel mai mult de asistență externă și gestionează proiecte mari de investiții) pentru a îmbunătăți abilitățile și capacitățile în identificarea, elaborarea și gestionarea proiectelor de investiții capitale. Revizuiri organizaționale ale capacităților privind ciclul de gestionare a investițiilor publice în ministerele selectate vor fi efectuate pe baza analizei și recomandărilor PIMA 2019. Aceasta va fi urmată de o serie de intervenții de consolidare a capacităților, inclusiv instruiri în evaluarea proiectelor, analiză financiară, evaluarea riscurilor și costurilor.

Componenta 4: Pregătirea unui set de proiecte de înaltă calitate și viabile din punct de vedere financiar

În cadrul componentei 4, proiectul va contribui la dezvoltarea și realizarea studiilor standardizate și sistematice a proiectelor de fezabilitate necesare pentru gestionarea „Setului de Proiecte”

Acest proces va respecta principiile bunelor practici stabilite în cadrul PIMA și analiza evaluării PIMA efectuată în Moldova la sfârșitul anului 2019. În același timp, proiectul va sprijini MoF în crearea unui proces al „setului de proiecte” pe baza unui program de investiții publice încorporat în direcțiile strategice ale CBTM și ale bugetului anual. Se va acorda o atenție deosebită evaluării propunerilor de proiecte de investiții capitale importante aferente Agendei Asociației UE-Moldova ca parte a „Setului de Proiecte”.

Componenta 5: Consolidarea managementului datoriei prin dezvoltarea pieței valorilor mobiliare de stat și îmbunătățirea opțiunilor de finanțare a investițiilor publice strategice în Moldova

În data de 18 februarie 2022, Delegația UE, urmare solicitării parvenite din partea Ministerului Finanțelor, a aprobat actul adițional nr. 1 la contractul Proiectului PPF, care include gestionarea datoriilor (noua Componentă 5) ca parte componentă a Proiectului PPF. Ministerul Finanțelor și, în special, Direcția Datorie Publică vor beneficia de sprijin pentru implementarea Strategiei de gestionare a datoriei pe termen mediu. Se va pune accent pe dezvoltarea pieței interne a valorilor mobiliare de stat, atât pe piețele primare, cât și pe cele secundare. Echipa Proiectului PPF va asista, printre altele, cu măsuri de lărgire și aprofundare a pieței, inclusiv diversificarea bazei de investitori (identificarea investitorilor noi instituționali pentru valorile mobiliare de stat din Republica Moldova), îmbunătățirea comunicării cu participanții de pe piața internă a datoriilor, crearea capacității de emitere a obligațiunilor pe piețele internaționale, introducând instrumente moderne de gestionare a datoriilor. Un aspect important al asistenței va fi extinderea maturității portofoliului global a valorilor mobiliare de stat.

 

Pagina web PPF a fost creată și este întreținută cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Conținutul este responsabilitatea exclusivă a Proiectului PPF și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene.