Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2020, adoptat în prima lectură

Jo, 05/12/2019 - 17:39 |

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat astăzi în prima lectură proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor.

Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța a declarat că activitatea de bază a Guvernului și Ministerului Finanțelor va fi orientată spre asigurarea unei creșteri economice optime, durabile și incluzive: „Creșterea exporturilor, majorarea investițiilor în infrastructura economică și dezvoltarea agriculturii moderne și performante va crea un mediu atractiv și motivant pentru investiții. La baza reformelor implementate de Guvern va sta Programul de activitate a Guvernului, Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și angajamentele asumate față de organizațiile internaționale de finanțare”.

Veniturile bugetului public național pentru anul 2020 se estimează în sumă de circa 69,2 miliarde lei, cu 5,6 miliarde lei sau cu 8,9% mai mult față de cel aprobat în anul 2019, iar ca pondere în PIB -  la nivel de 30,4%. În structura bugetului public național, încasările veniturilor bugetului de stat dețin 63,7% și vor însuma 44,1 miliarde lei. În comparație cu sumele aprobate pe anul 2019 aceste venituri vor crește cu 8,6%. Creșterea veniturilor bugetului de stat se va produce în special din contul impozitelor și taxelor cu 3,5 miliarde lei, inclusiv darorită măsurilor noi prevăzute de politica fiscală în sumă de 518 milioane lei și altor venituri cu 17,8 milioane lei.

Ponderea încasărilor la bugetul asigurărilor sociale de stat în bugetul public național va constitui 21,5% fiind estimate în sumă de 14,9 miliarde lei, cu 1,2 miliarde mai mult decât în anul 2019. Veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în structura bugetului public național constituie 7,8%, fiind prognozate în sumă de 5,3 miliarde lei, cu 481,5 milioane lei mai mult decât în anul curent.

Veniturile bugetelor locale în structura bugetului public național vor deține 6,9%, fiind estimate în sumă de 4,8 miliarde lei. Comparativ cu bugetul aprobat pentru anul 2019, veniturile proprii ale bugetelor locale și defalcările de la impozitele și taxele de stat se vor majora cu 468,2 milioane lei, inclusiv din contul revizuirii defalcărilor de la impozitul pe venitul persoanelor fizice în sumă de 208,9 milioane lei.

Totodată, cheltuielile bugetului public național pentru anul 2020 se estimează în sumă de 76,6 miliarde lei sau cu 10,3% mai multe comparativ cu anul curent, și au menirea să asigure acțiunile și activitățile care derivă din documentele de politici naționale și sectoriale, caracteristice pentru fiecare buget-componentă a bugetului public naționale. Comparativ cu anul 2019, cheltuielile bugetului de stat se majorează cu 11,3%, cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat – 7,3%, cheltuielile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală – cu 8,7%, iar cheltuielile locale – cu 9%.

Deficitul bugetului public național pentru anul 2020 se estimează în sumă de 7 415,3 mil. lei sau 3,3% din PIB. Volumul total al deficitului îi revine în întregime bugetului de stat.