Promovăm educația financiară, alăturându-ne campaniei internaționale Global Money Week 2023

Sâm, 18/03/2023 - 16:08 |

Ministerul Finanțelor împreună cu instituțiile subordonate, vor organiza în perioada 20 - 26 martie 2023, o serie de activități care au drept scop conștientizarea importanței și rolului educației financiare.

Activitățile sunt organizate în contextul Săptămânii Internaționale a Educației Financiare (Global Money Week), o inițiativă susținută de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), în care sunt implicate 176 de țări. Ministerul Finanțelor, pentru prima data s-a alăturat acestei inițiative în anul 2021. 

Sub genericul “Public Finance Talks”, ministra Finanțelor Veronica Sirețeanu va merge în 2 licee și 4 universități din Chișinău, unde va avea discuții cu elevi și studenți despre finanțe publice.  

De asemenea, ministra va participa și va avea un discurs în cadrul primul Forum Național de Educație Financiară din Republica Moldova, organizat de Banca Națională a Moldovei. Doamna ministră va vorbi despre rolul autorităților în procesul de educație financiară din Moldova și ce trebuie să facă autoritățile ca cetățenii să înțeleagă mai bine conceptele financiare.

În acest an, ne-am propus, să vorbim despre importanța educației financiare și cu reprezentanții mass-media din țară. Astfel, le dăm întâlnire la Ministerul Finanțelor în cadrul unui Club de presă, ca să discutăm despre subiecte de actualitate pe dimensiunea finanțelor publice.

Totodată, cu suportul Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale vom organiza două activități intelectuale: FINTRIVIA și Cupa Ministrei Finanțelor la Jocuri Intelectuale. Ambele activități presupun o competiție deschisă între echipele participante, care vor răspunde la întrebări legate de domeniul finanțelor publice (buget, taxe, inclusiv vamale etc.).

Serviciul Fiscal de Stat și-a planificat organizarea unei sesiuni de dezbateri cu participarea elevilor de la Liceul Teoretic „Aristotel”, dedicată subiectului privind mecanismul desemnării procentuale (mecanismul 2%).

Colegii noștri de la Serviciul Vamal vor organiza sesiuni de informare, vizite și excursii în teritoriu pentru liceeni și studenți din Cahul, Bălți, Rezina, Chișinău, Râșcani și Căușeni. Funcționarii vamali vor discuta cu tinerii despre rolul, misiunea, valorile și atribuțiile Serviciului Vamal.

Toate aceste activități se desfășoară în cadrul campaniei naționale de educare financiară Bugetul Public este Bugetul tău, coordonată de Ministerul Finanțelor, Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal de Stat, CTIF și Agenția de Achiziții Publice.

Global Money Week este o mișcare globală de creștere a nivelului de educație financiară în rândul tinerilor. Tema proiectului Global Money Week2023 este “Plan your money, plant your future” (Planifică-ți banii, plantează-ți viitorul).