Organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc va fi reglementată de noi regulamente

Mie, 01/08/2018 - 09:06 |

Este vorba de patru Regulamente specifice desfășurării activității în domeniul jocurilor de noroc ce constituie monopol de stat, care conțin particularitățile fiecărei activități în parte, aprobate astăzi de Executiv. Agenția Servicii Publice va coordona și va înregistra regulile de desfășurare a jocurilor de noroc elaborate de organizator și va ține evidența registrelor jocurilor de noroc. 

Având în vedere că prin Hotărârea Guvernului nr. 820 din 18 octombrie 2017 a fost aprobat doar Regulamentul-tip privind întreținerea cazinourilor,  care nu conține prevederi pentru reglementarea celorlalte tipuri de jocuri de noroc, stabilite în Legea cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc,  prin aprobarea proiectului respectiv au fost incluse particularitățile specifice fiecărei activități specifice în parte, și anume privind:

  • organizarea jocurilor de noroc prin intermediul rețelelor de comunicații electronice;
  • organizarea și desfășurarea pariurilor pentru competițiile/evenimentele sportive;
  • organizarea funcționării sălilor de joc cu automate de joc cu câștiguri bănești;
  • organizarea și desfășurarea loteriilor.

Respectivele Regulamente-tip includ aspecte ce vizează drepturile, obligațiile organizatorului și jucătorului jocului de noroc și interdicțiile aplicate acestuia, cerinţele faţă de localul și sala de joc, utilajul şi mijloacele de joc, descrierea activităţilor în domeniul jocurilor de noroc, valoarea şi formele garanţiei financiare, și condițiile de plată a câștigurilor.

Aprobarea hotărîrii Guvernului urmărește inclusiv scopul facilitării activității Loteriei Naționale a Moldovei în acest domeniu, întrucât această societate este împuternicită să desfășoare jocurile de noroc ce constituie monopol de stat.

Proiectul hotărârii a fost elaborat în baza art. 14 alin. (1) din Legea nr. 291 din 16 decembrie 2016 cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc și va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.