Ministra Finanțelor Veronica Sirețeanu în dialog cu comunitatea AIM

Lun, 17/07/2023 - 16:56 |

Pe 14 iulie curent, ministra Veronica Sirețeanu împreună cu secretara de stat Olga Golban, au participat la evenimentul “Ask me Anything”, organizat de către Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii (AIM). Discuția s-a axat pe documentul ce vizează politica bugetar fiscal pentru anul 2024, contribuția antreprenorilor la bugetul de stat, precum și planurile ministerului de a facilita achitarea impozitelor.

În contextul în care actualul Cod Fiscal a fost adoptat în anul 1997, ministra Sirețeanu a accentuat necesitatea reformării Codului Fiscal din scoarță. Pentru a crea o structură fiscală echitabilă și transparentă, Ministerul Finanțelor își propune educarea contribuabilului prin motivarea acestuia să achite toate taxele și impozitele. De cealaltă parte, contribuabilul va primi un imbold financiar prin scutirile diversificate pe care și le propune ministra să le promoveze (scutirea asigurării facultative de sănătate și de viață, scutiri fiscale pentru renovarea și reparația domiciliului, scutiri pentru well-being-ul general al contribuabilului). La fel, cota TVA (taxa pe valoare adaugată) pentru industria HoReCa, urmează să fie stabilită de 8%. 

Prioritățile de viitor despre reformarea sistemului fiscal țin de filosofia “înălbirii” tuturor activităților comerciale generatoare de obligații de plată a impozitelor și taxelor, prin reglementarea fiscală a noilor profesii generatoare de venituri, cum ar fi cei care activează în domeniul social media marketing, cât și freelancerii. La fel, urmează să fie demarată o delimitare clară în Codul Fiscal ce ține de impozitarea veniturilor persoanelor juridice și a persoanelor fizice, cât și de a reforma sectorul accizelor și cel de TVA.

În cadrul discuției, s-a abordat și necesitatea reformării titlului VII din Codul Fiscal, care se referă la taxele locale. Se dorește o claritate sporită în ceea ce privește procesul de plată și mărimea taxelor locale, pentru a reduce confuzia și a spori predictibilitatea în această privință.

Toate aceste propuneri și discuții reflectă dorința de a actualiza și adapta cadrul legal la noile realități economice și profesionale, în scopul îmbunătățirii climatului de afaceri și promovării dezvoltării durabile a sectorului privat.

Întrebările participanților s-au axat pe subiecte, precum: taxa publicității, concurența neloială, plafonul de impozite și scutirea de la TVA.