Ministerul Finanţelor a publicat raportul de activitate pentru ultimele cinci luni

Marți, 12/11/2019 - 10:26 |

Deblocarea asistenţei externe, majorarea salariilor şi prestaţiilor sociale, dar şi măsurile de asigurare a autonomiei financiare ale autorităţilor publice locale sunt doar câteva dintre priorităţile stabilite de echipa Ministerului Finanţelor în luna iunie, la momentul învestirii Guvernului Sandu. În cadrul unui raport detaliat de activitate, echipa ministerului a prezentat provocările din primele cinci luni de activitate, dar şi realizările pe care le-a obţinut în această perioadă.

Prioritatea imediată a actualei echipe de conducere a ministerului a fost stabilizarea situației financiare și asigurarea achitării salariilor și plăților sociale, scoaterea țării din izolarea financiară și asigurarea unui dialog activ cu partenerii de dezvoltare, reluarea activităților pentru  elaborarea principalelor documente pentru finanțele publice: Cadrul Bugetar pe Termen Mediu, Politica Fiscală și Legea Bugetului.

Pe parcursul lunilor iunie-noiembrie, curent, bugetul țării a fost susținut cu peste 83 milioane euro și peste 27 milioane dolari SUA sau echivalentul a peste 2.1 miliarde lei din partea donatorilor străini. Acest suport a fost direcționat spre implementarea proiectelor în domeniul educației, reforma poliției, agricultură și dezvoltare rurală etc. Totodată, acțiuni majore au fost întreprinse pentru a crește rata de absorbție a asistenței externe, pentru a valorifica resursele creditare disponibile pentru care se achită dobândă din banii contribuabililor.

Echipa Ministerului Finanţelor a definitivat şi a propus spre dezbateri publice într-un cadru participativ larg proiectul Legii Bugetului pentru anul 2020. Bugetul pentru anul viitor este un buget al Solidarității și înseamnă salarii mai mari pentru majoritatea angajaților bugetari, suport pentru persoanele cu venituri mici pe perioada rece a anului, indemnizații pentru consumul de electricitate, sprijin mai mare pentru veteranii războiului de pe Nistru și mai multă autonomie financiară pentru administrația publică locală.

Proiectul prevede creşteri salariale pentru majoritatea angajaţilor din sistemul bugetar. Totodată, documentul stipulează majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 lei și extinderea numărului de familii beneficiare de la 170 mii la 300 mii. Pensionarii cu venit mai mic de 1500 lei vor primi lunar 50 lei pentru plata energiei electrice. Este planificată şi majorarea alocațiilor lunare de stat (de la 100 de lei, la 300 de lei) pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, și participanții la acțiunile de luptă din Afganistan. De acest suport vor beneficia în total 26 548 persoane. Va fi majorat cu 40% cuantumului alocațiilor sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități, de la 323,8 lei la 647,6 lei. De această majorare vor beneficia 12 537 persoane. Pentru persoanele vârstnice cuantumului alocațiilor sociale de stat va fi majorat de la 215,87 lei la 539,67 lei. De aceste creşteri vor beneficia 9 008 persoane.

Poriectul prevede şi majorarea indemnizației pentru tinerii specialiști din domeniul medical și farmaceutic. În cazul medicilor și farmaciștilor acestea vor crește de la 45 000 lei la 120 000 lei, iar pentru personalul medical și farmaceutic cu studii medii – de la 36 000 lei la 96 000 lei.

O altă prioritate a Guvernului Sandu, şi implicit, a Ministerului Finanţelor, a fost sporirea autonomiei financiare a autorităților locale. Astfel, de la 1 ianuarie 2020 toate încasările din impozitul pe venit al persoanelor fizice ar putea rămâne în bugetele primăriilor din localităţile rurale. În prezent, doar 75 la sută din aceste venituri rămân în gestiunea autorităţilor locale. În cazul oraşelor şi municipiilor acest coeficient va creşte până la 50%. Adiţional, din bugetul de stat, vor fi compensate din impozitul pe venit al persoanelor juridice fondurile de susţinere financiară.

Ministerul a reuşit să implementeze o serie de măsuri extrem de importante şi în domeniul politicii vamale şi fiscale. Menţionăm doar câteva dintre ele: anularea magazinelor duty-free în regiunea transnistreană; anularea dreptului de comercializare a produselor petroliere în zona de control vamal; revizuirea facilităților fiscale și vamale acordate la importul și comercializarea mărfurilor în regim duty-free (Legea nr.85/2019 pentru abrogarea unor articole din Codul vamal al Republicii Moldova nr.1149/2000; Legea nr.119/2019 pentru modificarea unor acte legislative) etc.

Menţionăm în final că toate activitățile Ministerului Finanţelor au scopul de a asigura sustenabilitatea sistemului finanțelor publice din Republica Moldova.