Guvernul reglementează efectuarea achizițiilor publice prin platforma online MTender. Utilizând sistemul informațional automatizat, statul economisește bani, iar procedurile de achiziții devin mai rapide și mai simple

Mie, 10/10/2018 - 16:59 |

Guvernul reglementează efectuarea achizițiilor publice prin platforma online MTender. Utilizând sistemul informațional automatizat, statul economisește bani, iar procedurile de achiziții devin mai rapide și mai simple

Pentru ca procedurile de achiziții publice prin platforma online MTender să fie mai simple și mai eficiente, Guvernul a aprobat astăzi 3 Regulamente. Primul - Regulamentul privind modul de ținere a Registrului de stat al achizițiilor publice stabilește atribuțiile și sarcinile participanților la sistem și modul de desfășurare a tuturor proceselor de achiziții. Totodată, se oferă posibilitatea de interacțiune cu alte sisteme informaționale de stat: Registrul de stat al populației, Registrul de stat al unităților de drept și Sistemele informaționale ale Serviciului Fiscal de Stat.

Regulamentul privind acreditarea platformelor electronice de achiziții în cadrul platformei electronice MTender stabilește drepturile și obligațiile participanților la acreditarea platformelor electronice de achiziții.

Al treilea document - Regulamentul privind achiziția bunurilor și serviciilor prin cererea ofertelor de prețuri, vine să simplifice procesul de depunere, examinare și evaluare a ofertelor prin stabilirea unor instrumente electronice. Acesta prevede desfășurarea procedurilor de achiziții exclusiv prin utilizarea platformei MTender. Astfel, este asigurată concurența, transparența, dar și utilizarea eficientă a banilor publici.

Prin utilizarea Sistemului Informațional Automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice - MTender”, statul economisește până la 30% din cheltuielile pentru logistică. Totodată, crește numărul de oferte propuse de agenții economici, iar procedurile de achiziții publice devin mai rapide.

Anterior, prim-ministrul Pavel Filip a solicitat tuturor instituțiilor guvernamentale să facă procurările de mică valoare prin sistemul electronic de achiziții publice – MTender. În prezent, 48 de instituții de stat și companii fac achiziții publice prin intermediul sistemului electronic.

Sursa: www.gov.md