Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de astăzi mai multe măsuri bugetar-fiscale pentru susținerea proceselor derulate în sistemul educațional, în condițiile pandemiei COVID-19, dar și de atenuare a efectelor calamităților naturale în sectorul agricol.
Astfel, prin introducerea unor norme derogatorii de la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, se va asigura posibilitate cadrelor didactice să realizeze sarcini peste volumul de muncă, cu achitarea salariului în mărimea corespunzătoare.
De asemenea, ca urmare a multiplelor discuții și întruniri cu producătorii agricoli, proiectul de lege prevede instituirea unor condiții mai favorabile de aplicare la Programul de subvenționare a dobânzilor și Programul de rambursare a TVA de către producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale.
Drept urmare a promovării proiectului se va realiza:
- majorarea mărimii sumei pasibile rambursării TVA cu suma impozitului funciar calculat și declarat;
- excluderea condiției de achitare a impozitelor salariale, pentru a beneficia de rambursarea TVA;
- micșorarea de la 25 la 15 zile a termenului de rambursare a TVA;
- subvenționarea dobânzilor achitate indiferent de perioada contractării creditelor;
- instituirea moratoriului la controalele fiscale pînă la 31 decembrie 2020.
Aceste măsuri sunt orientate către producătorii agricoli beneficiari de compensații pentru diminuarea consecințelor naturale asupra recoltei anului 2020.
Potrivit Vicepremierului Serghei Pușcuța, principalul obiectiv al măsurilor propuse vizează asigurarea securității alimentare a statului, în condițiile calamitaților naturale produse, prin majorarea, într-un ritm mai sporit, a suportului bugetar oferit producătorilor agricoli afectați.
Pentru implementarea măsurilor sus-menționate, din bugetul de stat urmează a fi alocate suplimentar 105 milioane lei pentru plata salariului cadrelor didactice ce vor activa peste volumul de muncă, și 100 milioane lei pentru rambursarea TVA producătorilor agricoli.