Consolidarea vizibilității acțiunilor externe ale UE în Moldova, privind suportul bugetar

Mie, 03/05/2023 - 11:05 |

Ministerul Finanțelor, în colaborare cu Delegația Uniunii Europene, a găzduit o sesiune de instruire la tema "Strategia de comunicare a acțiunilor externe ale UE". Scopul sesiunii de instruire a fost familiarizarea participanților cu caracteristicile unice ale instrumentului de suport  bugetar și de ghidare a acestora - în acțiunile lor de comunicare - conform noilor instrucțiuni ale UE în materie de comunicare și vizibilitate. La sesiunea de instruire au participat 40 de funcționari din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Mediului, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Energiei, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Ministra Veronica Sirețeanu, în discursul său de deschidere, a salutat inițiativa de instruire și a subliniat importanța comunicării privind acțiunile externe ale UE și modul în care resursele financiare suplimentare, transferate la bugetul național prin intermediul instrumentului de suport bugetar al UE, contribuie în mod semnificativ la calitatea și realizarea politicilor și programelor guvernamentale.

În perioada 2021-2023, UE a debursat peste 200 de milioane de euro în Republica Moldova prin intermediul următoarelor programe de suport  bugetar: „Contractul de consolidare a statului și a rezilienței pentru Republica Moldova”; „Contractul de reziliență COVID-19J”; și „Suport  pentru reforma poliției”. În prezent, se negociază o majorare suplimentară de 105 milioane de euro la „Contractul de consolidare a statului și a rezilienței” pentru a continua sprijinul pentru criza costului vieții.

Secretarul de stat Ion Gumene a subliniat, în intervenția sa, că o comunicare clară și frecventă, adresată cetățenilor moldoveni, cu privire la acțiunile externe ale UE (inclusiv privind suportul bugetar al UE) contribuie la promovarea principiilor responsabilității și transparenței și servește drept contrapondere la răspândirea dezinformării și a jumătăților de adevăr. Mai mult, aceasta demonstrează angajamentul ferm al Guvernului Republicii Moldova pentru o potențială aderare la UE în viitor.

În cadrul instruirii au fost prezentate noile instrucțiuni ale UE în materie de comunicare și vizibilitate, iar suportul bugetar al UE a fost explicat prin exemple practice din publicația UE „Suport  bugetar: tendințe și rezultate”. În vederea sporirii eforturilor de promovare a acțiunilor finanțate prin intermediul instrumentului de suport bugetar, participanții au fost încurajați să își împărtășească experiențele și provocările în ceea ce privește comunicarea despre instrumentul de suport bugetar, precum și comunicarea guvernamentală în general.

Sesiunea a fost condusă de expertul în comunicare de la Bruxelles, Antonia Loncar, și a fost moderată de Rachel Mac Gowan, expert din cadrul Proiectului de asistență tehnică al UE "Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în identificarea și pregătirea proiectelor aferente implementării Acordului de Asociere".  La eveniment a fost prezent și Josip Juric, manager de program, care a reprezentat Delegația UE în Republica Moldova.

În cadrul sesiunii de încheiere, șefa Direcției asistență externă a Ministerului Finanțelor, Iulia Ciumac, a invitat toți participanții din ministerele de resort, responsabili de suportul bugetar, să pună în aplicare noile instrucțiuni, urmând să le transmită și colegiilor săi.