Banca Europeană de Investiții va acorda 100 de milioane de euro pentru îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide din țară

Vin, 18/10/2019 - 17:04 |

Banca Europeană de Investiții (BEI) va oferi Republicii Moldova un împrumut în valoare totală de 100 milioane de euro pentru  modernizarea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide. Contractul pentru prima tranșă, în valoare de 25 de milioane de euro, a fost semnat astăzi la Chișinău.

Proiectul va sprijini implementarea Strategiei de Gestionare a Deșeurilor 2013-2027 care prevede modernizarea și dezvoltarea sistemelor și instalațiilor de gestionare a deșeurilor solide în opt regiuni ale țării, atât pentru populația urbană cât și pentru populația rurală.

Prin activitățile proiectului se urmărește reducerea impactului negativ al neutilizăriri deșeurilor solide asupra mediului  și sănătății publice. Astfel, în următorii ani vor fi modernizate mai multe depozite de colectare a deșeurilor, gunoiștile neautorizate sau cele temporare urmând să fie închise. La fel, va fi renovată și infrastructura asociată procesului de colectare a deșeurilor solide (stațiile de tratare, drumurile de acces), și vor fi construite și puse în funcțiune linii de sortare a deșeurilor.

Programul de gestionare a deșeurilor solide va fi co-finanțat și de alți parteneri externi de dezvoltare, dar și din resursele proprii ale Guvernului Republicii Moldova.