Aplicarea TVA-ului pentru serviciile electronice prestate de agenții economici nerezidenți către persoanele fizice rezidente

Lun, 09/12/2019 - 15:19 |

Prin prezenta, Ministerul Finanțelor anunță aprobarea în prima lectura a ședinței Parlamentului a prevederilor ce vizează impozitarea cu TVA a serviciilor electronice, ca parte componentă a proiectului de lege ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2020.

Propunerea vizează stabilirea în calitate de subiect impozabil cu TVA în Republica Moldova a nerezidenților ce desfășoară activitate de întreprinzător fără deținerea formei organizatorico-juridice în Republica Moldova, ce prestează servicii prin intermediul rețelelor electronice, persoanelor fizice rezidente sau livrează mărfuri cu utilizarea unei interfețe electronice ce facilitează vânzarea la distanță a mărfurilor.

Conform conceptului, compania nerezidentă care prestează servicii electronice persoanelor fizice rezidente urmează să se înregistreze la Serviciul Fiscal de Stat, cu achitarea și declararea trimestrială  a TVA pe livrările de servicii în adresa persoanelor fizice rezidente. Procesul de solicitare a codului fiscal, de prezentare a informației privind TVA va putea fi efectuat la distanță prin intermediul serviciului electronic: E-commerce-VAT office amplasat pe pagina oficială a Serviciului Fiscal de Stat.

Este de menționat că măsura dată va asigura o concurență loială între prestatorii de servicii electronice naționali și internaționali prin aplicarea aceluiași tratament fiscal prin prisma achitării TVA la buget.

Proiectul de lege poate fi consultat aici.