Importanța educației financiare pentru femei a devenit un factor esențial în dezvoltarea personală și profesională, având un impact direct asupra independenței financiare, capacității de a lua decizii informate și gestionării eficiente a resurselor. Prin acces la informații corecte și instrumente financiare practice, femeile pot deveni mai active în procese decizionale, atât în cadrul familiei, cât și în societate.
În acest context, Ministerul Finanțelor a organizat, pe 21 martie, în parteneriat cu A.O. Finedu, o Șezătoare Financiară dedicată femeilor și fetelor care lucrează în cadrul ministerului. Evenimentul face parte din seria de evenimente desfășurate în cadrul proiectului „Femei în Finanțe”, care își propune să crească nivelul de educație financiară a femeilor din diverse domenii, sprijinind astfel participarea activă în diverse procese socio-economice.
Moderată de Veronica Sirețeanu, manager de program Finedu, Șezătoarea Financiară a fost un eveniment nu doar de informare, ci și un bun prilej de interacțiune, schimb de experiențe și bune practici.
Într-un cadru interactiv participantele au explorat teme esențiale, precum: gestionarea eficientă a resurselor financiare, planificarea bugetului personal și familial, și economisirea și investițiile responsabile. Respectiv, în cadrul sesiunii, au fost prezentate tehnici concrete pentru creșterea implicării financiare, inclusiv metode de stabilire a obiectivelor financiare și instrumente utile pentru o mai bună administrare a veniturilor și cheltuielilor.
S-a discutat, de asemenea, despre importanța implicării femeilor în promovarea educației financiare atât în comunitate, cât și în familie, cu un accent deosebit pe transmiterea acestor cunoștințe copiilor, pentru a le ajuta să dezvolte obiceiuri financiare sănătoase încă de la o vârstă fragedă. Educația financiară în familie este esențială pentru construirea unui viitor financiar stabil și echilibrat, iar femeile pot juca un rol crucial în implementarea acestui tip de educație, începând cu cei mici și continuând cu susținerea partenerilor lor în gestionarea resurselor financiare.
Evenimentul a subliniat rolul semnificativ al educației financiare în construirea unei societăți mai informate și mai responsabile. Totodată, a evidențiat importanța dezvoltării unor comportamente financiare sănătoase, atât la nivel individual, cât și în familie, contribuind astfel la crearea unei culturi financiare solide și sustenabile.