Încălcarea fiscală nesemnificativă ar putea fi considerată în cadrul controalelor fiscale doar o singură dată în decursul unui an

Mie, 30/03/2022 - 17:05 |

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi, avizul asupra amendamentului la proiectul de lege prin care s-a propus completarea art. 231 al Codului fiscal al Republicii Moldova, cu alin. (41), ce prevede că încălcarea fiscală nesemnificativă se consideră în cadrul controalelor fiscale doar o dată în decursul unui an calendaristic pe fiecare tip în parte de impozit, taxă și/sau primă de asigurare obligatorie de asistență medicală și contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii.

Amendamentul menționat vine să îmbunătățească cadrul legal fiscal prin excluderea unor abuzuri din partea agenților economici cu rea intenție, care ar putea folosi modificările introduse recent la Codul fiscal, prin care încălcările fiscale de până la 5000 de lei pentru antreprenori și de până la 500 de lei pentru cetățeni, nu vor mai fi sancționate prin amenzi, ca paravan pentru neaplicarea de către organul de control a unor sancțiuni fiscale pentru toate tipurile de încălcări fiscale stabilite în capitolul 15 a Titlului V al Codului fiscal.

Potrivit Codului fiscal al Republicii Moldova, se consideră nesemnificativă încălcarea fiscală dacă suma impozitului, a taxei, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, stabilite în cotă procentuală, în cazul nerespectării modului de declarare sau diminuării impozitului, a taxei și/sau a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii nu depășește cuantumul plafon prevăzut la art. 231 alin. (4) din Codul fiscal.