Delegația Republicii Moldovei, condusă de Vladimir Arachelov, a participat la lucrările Comitetului privind achizițiile publice a OMC

Vin, 22/03/2024 - 15:48 |

La data de 20 martie 2024, la Geneva s-a desfășurat reuniunea Comitetului privind Achizițiile Publice (GPA) din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Republica Moldova fiind reprezentată la eveniment de către secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Vladimir Arachelov.  

În intervenția sa în cadrul ședinței plenare a Comitetului GPA, dl Arachelov a reiterat importanța respectării principiului transparenței și a bunei guvernări în domeniul achizițiilor publice, făcând referință la notificările statistice anuale prezentate de Republica Moldova și a mulțumit Secretariatului OMC pentru suportul continuu oferit pe parcursul anilor în procesul de implementare a Acordului respectiv de către țara noastră. 

Totodată, în marja reuniunii formale delegația Republicii Moldova a avut o întrevedere bilaterală cu reprezentanții Regatului Unit al Marii Britanii, în cadrul căreia a fost discutată cooperarea bilaterală în domeniul achizițiilor publice. De asemenea, delegația a participat la atelierul de lucru organizat de către Banca Europeană pentru Recostrucție și Dezvoltare (BERD) în cooperare cu Secretariatul OMC, în cadrul căruia, dl Arachelov a prezentat experiența Republicii Moldova în procesul de aderare la Acordul GPA și impactul acestuia asupra creării noilor oportunități de piață.  

Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline la Acordul OMC privind achiziţiile publice la data de 22 iunie 2016. Membrii Acordului privind achizițiile publice (GPA 2012) reprezinta 49 de tari, membre OMC. Alți 35 de membri/observatori OMC și mai multe organizații internaționale participă la Comitetul pentru achiziții publice în calitate de observatori.