Calea Moldovei spre integrarea europeană: o discuție cu femeile ministre din UE

Jo, 09/03/2023 - 13:39 |

Ministra finanțelor Veronica Sirețeanu a participat alături de Președinta Maia Sandu și ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu, la discuția cu genericul „Aderarea Moldovei la UE: o discuție cu femeile ministre din UE”.

La întrevederea, care s-a desfășurat la Chișinău, au fost prezente ministre și secretare de stat responsabile de afaceri europene din Austria, Bulgaria, Franța, Germania, Liechtenstein, Lituania, Suedia și România. 

Oficialii au discutat despre beneficiile și provocările aderării Republicii Moldova la UE, progresele pe care le-a făcut țara noastră în ultimul an în acest sens, precum și prioritățile pe termen scurt și mediu.
Ministrele au remarcat rezultatele obținute de Republica Moldova în domeniul reprezentării politice a femeilor, dar și eforturile întreprinse de autorități pentru promovarea egalității și combaterea violenței în bază de gen.

Ministra Veronica Sirețeanu consideră că procesul de accesiune la UE este asociat cu multe reforme, unele mult așteptate, altele dureroase, altele curajoase. “Este important să mergem împreună:

autoritățile, mediul de afaceri, societatea civilă, fiecare cetățean și să comunicăm pentru a înțelege de ce mergem pe o cale sau alta și cum ne putem ajuta reciproc în această cale dificilă, dar atât de necesară”, a menționat ministra.

Vizita oficialilor europeni a fost prilejuită de Ziua Internațională a Femeii, pentru a susține parcursul european al Republicii Moldova și a accentua rolul și aportul femeilor în procesele de modernizare și integrare europeană.