Noi reglementări în domeniul achizițiilor în sectorul utilităților

Mie, 06/07/2022 - 14:43 |

Cabinetul de miniștri a adoptat în cadrul ședinței de astăzi Normele metodologice privind modul de atribuire al contractelor de achiziții sectoriale/acordurilor-cadrul în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale. Acestea stabilesc temeiurile legale de realizare a achizițiilor sectoriale, impun reguli legate de transparența desfășurării procedurilor de achiziții și descriu modul de planificare, inițiere și derularea a acestora.

Normele aprobate se vor aplica de către entitățile contractante la atribuirea contractelor de achiziții a bunurilor, lucrărilor sau a serviciilor, ale căror valoare estimată, fără TVA, este egală sau mai mare decât următoarele praguri: 800 mii lei – pentru contractele de achiziții de bunuri și servicii, precum și pentru concursurile de soluții; 200 milioane lei – pentru contractele de achiziții de lucrări; 1 milion de lei – pentru contractele de achiziții care au ca obiect servicii sociale.

Stabilirea procedurilor interne pentru asigurarea respectării Normelor metodologice va fi efectuată de un grup de lucru format din minim 3 persoane, creat de entitatea contractantă, printr-o decizie sau dispoziție. Pe parcursul desfășurării procedurii de atribuire, grupul de lucru are obligația de a evita situațiile care pot determina apariția unui conflict de interese sau manifestarea concurenței neloiale.

Atribuirea unui contract de achiziții sectoriale/acord-cadru va derula în trei etape:  planificarea/pregătirea; desfășurarea procedurii și atribuirea contractului; executarea și monitorizarea implementării. 

Etapa de planificare se va iniția prin identificarea necesităților și elaborarea planurilor anuale de efectuare a achizițiilor sectoriale și se va finaliza cu aprobarea de către conducătorul entității contractante a documentației de atribuire, inclusiv a documentelor-suport.

Procedurile de licitație deschisă, licitație restrânsă, negocierea cu publicarea prealabilă a unui anunț de participare, dialogul competitiv, parteneriatul pentru inovare, concursul de soluții, precum și achiziția serviciilor sociale și a altor servicii specifice se vor iniția prin publicarea unui anunț de participare.

Finalizarea procedurii va avea loc prin atribuirea contractului de achiziții sectoriale/ acordului-cadru încheiat între entitatea contractantă și ofertant/ofertanți. Totodată, entitatea contractantă va expedia Agenției Achiziții Publice raportul privind procedura de achiziție sectorială – un document public ce va fi plasat pe pagina web a entității contractante.