Conferința anuală în domeniul controlului financiar public intern cu tematica ”Controlul Intern Managerial - roluri și conexiuni” a fost desfășurată de către Ministerul Finanțelor

Jo, 27/01/2022 - 12:32 |

La data de 26 ianuarie curent, Ministerul Finanțelor a desfășurat Conferința anuală în domeniul controlului financiar public intern cu genericul ”Controlul Intern Managerial - roluri și conexiuni”. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Academia Națională de Finanțe și Economie a Ministerului Finanțelor al Regatului Țărilor de Jos, a întrunit în format on-line peste 250 de manageri și auditori interni din sectorul public din Republica Moldova.

La sesiunea de deschidere a evenimentului, a participat ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi care a menționat că controlul intern managerial este unul din componentele cheie de eficientizare a administrației publice și consolidare a răspunderii manageriale întru utilizarea eficientă a banilor publici. ”În ciuda faptului că avem un cadru normativ destul de solid privind controlul financiar public intern, rezultatele confirmate prin rapoartele de monitorizare a Ministerului Finanțelor, Curții de Conturi și Inspecției Financiare, atestă situații în care controlul intern managerial și auditul intern este slab implementat. În aceste condiții, este necesar ca din acel cadru pasiv, stabilit la nivel regulator, Controlul Intern Managerial să devină forța motrică de dezvoltare a instituțiilor din sectorul public.” 

De asemenea, prezent la eveniment, noul secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Vladimir Arachelov a punctat că controlul financiar public intern reprezintă un sistem de gestionare a entităţilor publice bazat pe principiile bunei guvernări, care implică schimbări în cultura organizațională și aduce efecte imediate și benefice în utilizarea resurselor. Ca și orice schimbare nu este ușor de făcut, de aceea este nevoie de angajament și implicare la fiecare nivel. 

În cadrul Conferinței au fost conturate cele trei linii de responsabilități: managerii – cei pentru care controlul intern managerial este o prioritate și cărora le revine rolul de organizare și menținere a acestuia, coordonatori de CIM – care monitorizează sistemul și impulsionează întreprinderea de acțiuni pentru dezvoltare și auditorii interni – care efectuează evaluarea sistematică, independentă și obiectivă, a controlul intern managerial și susțin managementul în implementare. 

Este important ca fiecare entitate să-și stabilească obiective clare pentru a obține rezultatele așteptate. Aceste obiective pot fi atinse doar în condiții de transparență și integritate, pe bază de reguli clare, cu riscuri ținute sub control de un sistem puternic și robust. 

Întregul eveniment poate fi vizionat aici.

Modelul celor trei linii de responsabilități