Auditorii interni din sectorul public, instruiți privind activitatea și realizarea unei misiuni de audit intern

Jo, 20/06/2019 - 15:05 |

Ministerul Finanțelor cu suportul proiectului Twinning ”Suport pentru dezvoltarea unui mediu de control și audit intern eficient în sectorul public din Republica Moldova”, a desfășurat în perioada 18 - 20 iunie 2019, o sesiune de instruire cu genericul ”Activitatea de audit intern în sectorul public. Realizarea misiunii de audit intern”, la care au participat auditori interni din mai multe instituții publice, cum ar fi Comisia Națională a Pieței Financiare, Agenția Servicii Publice, Administrația Națională a Penitenciarelor, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Centrul Național Anticorupție, Agenția de Stat pentru Propietatea Intelectuală, etc. 

În debutul sesiunii de instruire, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Viorica Pricop a salutat prezența noilor specialiști din domeniul auditului intern, menționând că evenimentul are drept scop familiarizarea acestora cu aspectele teoretice și practice ale activității de audit intern. ”Vă doresc curaj, perseverență, mult succes, iar tot ce veți prelua de la acest seminar, să aplicați ulterior în practica de zi cu zi în instituțiile în care activați. În caz dacă întâmpinați anumite deficiențe în activitatea de audit intern, apelați la Direcția politici în domeniul controlului financiar public intern din cadrul Ministerului Finanțelor și, cu siguranță, veți primi suportul necesar”, a declarat Viorica Pricop.

În cadrul seminarului, participanții au luat cunoștință cu noțiunile generale în domeniul auditului intern în sectorul public și cadrul normativ aferent. De asemenea, participanții au fost antrenați în exerciții practice ce țin de realizarea unei misiuni de audit intern, formarea deprinderilor practice de planificare, realizare și raportare a rezultatelor în cadrul unei misiuni de audit intern de asigurare.

La final, participanții au menționat că au obținut cunoștințe noi, au aflat anumite noutăți referitor la domeniul auditului intern în sectorul public, precum și au fost antrenați în activități practice,  care vor contribui ulterior la consolidarea realizării misiunilor de audit intern în cadrul instituției. 

Menționăm că, la sesiunea de instruire au fost prezenți și experți din domeniul auditului intern din Germania.