Vizita de lucru a ministrului Petru Rotaru la Serviciul Vamal

Vin, 20/10/2023 - 09:18 |

Ministrul Finanțelor Petru Rotaru a desfășurat o vizită de lucru la Serviciul Vamal cu participarea conducerii, a șefilor subdiviziunilor Aparatului Central, a Birourilor Vamale și șefii posturilor vamale de frontieră. La ședință a participat și Înaltul Consilierul UE în domeniul politicii vamale și fiscale, Rosario De Blasio.

Subiectele de pe agenda întrevederii au vizat acumulările la buget pentru anul 2023, elaborarea și aprobarea cadrului normativ secundar și terțiar în vederea implementării noului Cod vamal, precum și măsurile întreprinse pentru decongestionarea traficului la frontiere.

Conducerea Serviciului Vamal a prezentat rezultatele înregistrate în 9 luni ale anului 2023, dar și acțiunile prioritare necesare pentru accelerarea procesului de adaptare a reglementărilor vamale secundare pentru aplicarea noului Cod Vamal, din 1 ianuarie 2024. Totodată, pe lângă racordarea actelor din punct de vedere normativ, un efort considerabil este pus pe asigurarea aplicativității acestora în partea ce ține de sistemele informaționale.

Totodată, au fost prezentate rezultatele înregistrate prin prisma acțiunilor planificate pentru anul curent, conform obiectivelor stabilite în Planurile de acțiuni al Serviciului Vamal și al Ministerului Finanțelor. Pe lângă acestea, autoritatea vamală menține o comunicare deschisă pentru sporirea nivelului de informare în rândurile societății civile referitor la politicile promovate de Serviciul Vamal, precum și familiarizarea agenților economici cu schimbările preconizate în legislația vamală.

Ministrul Rotaru a reiterat importanța elaborării și implementării în termen a cadrului normativ secundar și terțiar în vederea implementării noului Cod vamal, un angajament asumat odată cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la UE. În context, dl ministrul a punctat că autoritatea vamală și în continuare urmează să-și concentreze eforturile pe eficientizarea activității, prin aplicarea uniformă a prevederilor legislației vamale și asigurarea unui climat favorabil al integrității instituționale.

Părțile au exprimat convingerea că prin deschidere, comunicare și eforturi conjugate va fi menținută o conlucrare interinstituțională eficientă, conform planurilor de acțiuni și strategiilor aprobate, pentru asigurarea respectării angajamentelor față de societate, atât prin prisma asigurării pieței interne cu produse conforme și calitative, cât și din punct de vedere economic, dat fiind faptul că Serviciul Vamal contribuie în proporție de circa 60% la bugetul de stat.