Soluții pentru fluidizarea traficului transfrontalier, discutate de autoritățile din Moldova și România

Jo, 26/10/2023 - 16:04 |

26 octombrie 2023, Chișinău – Ministrul finanțelor Petru Rotaru a participat la un eveniment în format de masă rotundă, cu subiectul „Cooperarea vamală în scopul fluidizării traficului prin punctele de trecere a frontierei de stat România și Republica Moldova ”, desfășurat de Serviciului Vamal al Republicii Moldova și  Autoritatea Vamală din România. La dialog au fost prezenți și Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian Leon Țurcanu, reprezentanți din ministere și mediul de afaceri din Republica Moldova, reprezentanți ai Programului USAID MISRA și Înaltul Consilier UE în politica vamală și fiscală, Rosario de Blasio. 

Pe agenda ședinței s-au regăsit subiecte referitoare la fluidizarea traficului de mărfuri prin frontiera moldo-română și acțiunile întreprinse de către autoritățile celor două state, iar reprezentanții mediului de afaceri au avut oportunitatea să adreseze întrebări și să obțină clarificări relevante.

”Evenimentul de astăzi reconfirmă cooperarea eficientă a administrațiilor vamale din Republica Moldova și România, orientată spre identificarea soluțiilor optime pentru transportatori, în scopul reducerii timpilor de așteptare la frontieră. Suntem ferm angajați în elaborarea și implementarea în termen a cadrului normativ secundar și terțiar în vederea implementării noului Cod vamal, un angajament asumat odată cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la UE”, a afirmat ministrul finanțelor Petru Rotaru.

Conducerea Serviciului Vamal a menționat că această platformă de dialog va oferi posibilitatea de identificare a noilor oportunități de cooperare vamală pentru administrarea eficientă a fluxului de mărfuri și mijloace de transport la frontiera moldo-română. ”Doar unificându-ne eforturile, fiind total ancorați în implementarea măsurilor și a acțiunilor sus-menționate, vom reuși deblocarea în continuare a coridoarele de transport”, a punctat directorul Serviciului Vamal Igor Talmazan.

”Dezvoltarea parteneriatului Autorității Vamale Române cu instituțiile similare din statele vecine, în special cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, reprezintă o preocupare permanentă și o prioritate. Totodată, colaborarea cu mediul de afaceri și oferirea de simplificări/facilități agenților economici care sunt parteneri de încredere ai autorităților vamale este unul dintre proiectele pe care îl promovăm şi îl susținem, atât în relație cu operatorii economici, cât şi cu autoritățile competente care au un rol în protejarea pieței unice”, a menționat Președintele Autorității Vamale Române  Ion Cupă. 

Dialogul a inclus și subiectul ce ține de implementarea măsurilor comune privind îmbunătățirea capacității infrastructurii, a interoperabilității și eficienței serviciilor în punctele de trecere a frontierei, în scopul asigurării accesibilității către rețeaua trans-europeană de transport. 

Evenimentul a fost organizat cu suportul Ambasadei României în Republica Moldova, pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministrul Republicii Moldova în scopul intensificării dialogului bilateral și analizării acțiunilor întreprinse de către autoritățile vamale din Moldova și România pentru facilitarea comerțului și accelerarea trecerii frontierei comune. 

Reprezentanții mediului de afaceri au înaintat mai multe propuneri, care au fost analizate de către părți în cadrul evenimentului și au exprimat încrederea că deciziile ulterioare vor contribui la fluidizarea traficului de mărfuri și mijloace de transport, în corelare cu noile tendințe în dezvoltarea economiei țării.