Secretarul general adjunct Ana Luca a participat la Conferința internațională dedicată finanțării tranziției verzi și a tranziției net zero în țările Parteneriatului Estic al UE și Asia Centrală

Lun, 25/09/2023 - 14:23 |

Reprezentanți ai unui grup de state aflate în tranziție verde și net-zero s-au reunit la Conferința internațională intitulată „Finanțarea tranziției verzi și a tranziției net zero în țările Parteneriatului Estic al UE și Asia Centrală”, ce s-a desfășurat în perioada 19-20 septembrie 2023 la Bruxelles, Belgia, la care a participat și secretarul general adjunct al Ministerului Finanțelor, Ana Luca și șeful Direcției investiții din cadrul Ministerului, Viorel Pană.

Scopul evenimentului a fost orientat spre identificarea provocărilor cheie și a căilor de urmat pentru a racorda cele mai bune mecanisme financiare cu reformele politice pentru accelerarea și extinderea investițiilor verzi în perioada post-COVID și în contextul crizei din regiune.

În cadrul Conferinței au fost prezentate progresele înregistrate de țările din Parteneriatul Estic al UE (PaE) și Asia Centrală în ceea ce privește investițiile în tranziția verde și net-zero. Tranziția este esențială pentru abordarea schimbărilor climatice și a degradării mediului. La Conferință s-a discutat, de asemenea, măsurile esențiale pentru accelerarea investițiilor publice verzi, creșterea disponibilității finanțării verzi, a obligațiunilor verzi, utilizând o serie de instrumente, precum și reorientarea fluxurilor de capital privat pentru a sprijini ecologizarea dezvoltării economice a regiunii.

Tranziția verde oferă oportunități importante pentru țările din întreaga lume. La nivel global, există o necesitate stringentă de a adopta și implementa politici ambițioase de mediu, climă și energie în lumina triplei crize planetare: a schimbărilor climatice, a poluării mediului și a pierderii biodiversității, cu care se confruntă omenirea în prezent. Astfel, UE s-a angajat să lucreze cu partenerii săi internaționali pentru remodelarea politicilor, modelelor de afaceri și infrastructuri, în conformitate cu aspirațiile și angajamentele climatice și de mediu.

Conferința a reunit oficiali guvernamentali relevanți din Ministerele Mediului, Economiei, Finanțelor și Energiei din țările Parteneriatului estic și Asia Centrală, reprezentanți ai instituțiilor UE și ai instituțiilor financiare internaționale, precum și facilități de finanțare multilaterală, organizații internaționale și țări donatoare, experți din sectorul financiar și al pieței de capital, precum și din mediul academic, consultanți, oficiali ai inițiativelor ecologice/conexe climatice, ONG-uri de mediu și alții.

Delegația moldovenească a curpins reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Mediului, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, și ai asociațiilor obștești de mediu.

Evenimentul a fost co-organizat de OCDE și CE în cadrul programului „Uniunea Europeană pentru mediu” (EU4Environment) și este sprijinit de Ministerul Federal al Mediului, Conservării Naturii, Siguranței Nucleare și Protecției Consumatorilor din Germania.