Secretarul de stat Ion Gumene a prezentat perspectivele și prioritățile de dezvoltare ale Republicii Moldova la „Voice of Global South Summit” 2024

Marți, 20/08/2024 - 16:31 |

Pe 17 august 2024, India a găzduit virtual cel de-al treilea summit „Voice of Global South”, în cadrul căruia secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, a prezentat perspectivele și prioritățile de dezvoltare ale Republicii Moldova în sesiunea dedicată miniștrilor finanțelor.

În cadrul panelului „Abordarea centrată pe oameni în finanțele globale”, reprezentanții ministerelor finanțelor din 13 țări în curs de dezvoltare au discutat despre mobilizarea surselor financiare accesibile, consolidarea arhitecturii financiare internaționale, costul ridicat al datoriei, facilitarea accesului la finanțare cu costuri reduse pentru țările în dezvoltare și îmbunătățirea incluziunii financiare.

Ion Gumene a subliniat, în cadrul intervenției sale,  importanța „abordării centrate pe oameni” în asigurarea unei bune guvernări și dezvoltării sustenabile. Această abordare implică luarea de decizii informate și bazate pe evidențe, de la elaborarea politicilor publice și finanțarea acestora, până la implicarea activă a cetățenilor în procesul decizional care îi afectează direct.

Secretarul de stat a evidențiat progresele Republicii Moldova în acest domeniu, menționând inițierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană în iunie 2024. Acest proces implică adaptarea cadrului legal, politicilor publice și procesului bugetar la standardele și valorile Uniunii Europene, care promovează o înaltă calitate a vieții pentru cetățeni. Reforma finanțelor publice, un criteriu prioritar pentru aderare, vizează îmbunătățirea eficienței, performanței și transparenței, astfel încât resursele publice să fie folosite mai eficient pentru servicii de calitate, investiții capitale, stimularea investițiilor și creșterea economică sustenabilă.

În ceea ce privește intervențiile deja realizate de către Guvern, în special în contextul multiplelor crize cu care se confruntă Republica Moldova în ultimii ani, se remarcă prioritizarea cheltuielilor sociale cu scopul de a diminua efectele negative ale crizelor asupra oamenilor, menținând în același timp cheltuielile pentru investițiile capitale pentru dezvoltarea infrastructurii sociale și pentru dezvoltarea antreprenoriatului. Acest lucru a fost posibil datorită mobilizării resurselor din partea comunității donatorilor și instituțiilor financiare internaționale, care au asigurat un mix optim de împrumuturi și granturi, îndreptate spre dezvoltarea capitatului uman și reziliență, astfel încât să fie menținută sustenabilitatea datoriei de stat.