Marți, 13 noiembrie, a avut loc evenimentul de închidere a Proiectului de Asistenţă Tehnică pentru Îmbunătăţirea Reformei Managementului Finanţelor Publice în Republica Moldova de care a beneficiat Ministerul Finanţelor. Recomandările rapoartelor de evaluare, praticile și experiențele avansate preluate pe parcursul proiectului au fost și vor fi aplicate în contextul implementării Strategiei managementului finanțelor publice.
În cadrul deschiderii oficiale a evenimentului, Octavian Armaşu, ministrul Finanţelor a mulţumit echipei de experţi pentru asistenţa și suportul acordat în procesul bugetar, gestionarea datoriei publice si alte domenii impotante din competenta Ministerului Finantelor.
La fel și Secretarul general de stat, Ion Chicu a adus mulţumiri pentru susţinerea în elaborarea standardelor europene pentru dezvoltarea pieţei financiare, menționând că proiectul a fost unul foarte util pentru Ministerul Finanţelor.
La rândul său, șeful Secției operațiuni din cadrul Delegației UE, Marco Gemmer, a subliniat că în pofida situaţiilor dificile, proiectul s-a încheiat cu un succes remarcabil, realizându-se mai mult de 75% din obiectivele propuse. Totodată, Marco Gemmer a mulţumit beneficiarilor din cadrul ministerului şi ministrului Finanţelor pentru implicarea activă în cadrul proiectului.
Ulterior, experţii din cadrul proiectului au făcut o prezentare generală, punctând principalele provocări şi realizări. Pe parcursul implementării proiectului, au fost aduse îmbunătăţiri efective reglementărilor, sistemelor şi proceselor în administrarea şi gestionarea bugetar-fiscală, transparenţa bugetară şi accesul public la informaţii, gestionarea investiţiilor publice, dezvoltarea eficienta a datoriei de stat si dezvoltarea pietei interne a valorilor mobiliare de stat, evidenţa contabilă a autorităţilor publice şi evaluarea riscurilor bugetar-fiscale.
Proiectul de Asistenţă Tehnică pentru Îmbunătăţirea Reformei Managementului Finanţelor Publice în Republica Moldova a fost lansat în noiembrie 2016, beneficiar principal fiind Ministerul Finanţelor, dar si Curtea de Conturi. Proiectul de asistență tehnică a fost implementat pe durata a trei ani, iar valoarea acestuia a constituit 3,3 mil. Euro. Proiectul a fost implementat de experţi străini din Grecia, Armenia, Belgia, Marea Britanie, etc., cu suportul financiar al UE şi Consorţiul condus de BDO LLP, şi a avut drept scop consolidarea capacităţii Ministerului Finanţelor din Moldova de a-și îndeplini rolul de autoritate financiară centrală și de a îmbunătăți sistemele managementului finanțelor publice.