Republica Moldova va găzdui reuniunea Constituenței Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale

Mie, 03/07/2024 - 15:54 |

În perioada 10-12 iulie 2024 Republica Moldova va găzdui, conform principiului rotației, Reuniunea Constituenței conduse de Belgia și Regatul Țărilor de Jos a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale, desfășurată la Chișinău.

Evenimentul, organizat de Ministerul Finanțelor și de Banca Națională a Moldovei, va reuni înalți reprezentanți ai băncilor centrale și ai ministerelor de finanțe din țările membre ale Constituenței, precum și înalți reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Mondiale.  Reuniunea va avea ca temă centrală „Asigurarea unei creșteri viguroase într-un mediu volatil și incert”. Discuțiile se vor axa pe subiectele: „Mobilizarea capitalului privat" și „Oportunități de inovare și creștere determinate de inteligența artificială".

Reuniunea își propune să aducă în prim-plan evoluțiile economice globale, provocările regionale, precum și modalitățile de preluare din experiențele și politicile FMI și ale Băncii Mondiale.

Pentru Republica Moldova acest eveniment este de o importanță majoră, oferind ocazia de a prezenta evoluțiile și oportunitățile economice ale țării, alături de potențialul său turistic. De asemenea, forumul reprezintă un exemplu de cooperare internațională, ce contribuie la stabilitatea și progresul sistemului financiar.

Republica Moldova este parte a Constituenței conduse de Belgia și Regatul Țărilor de Jos începând cu 12 august 2012 alături de Andora, Armenia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Georgia, Israel, Luxemburg, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Regatul Țărilor de Jos, România și Ucraina. Acest grup de țări este reprezentat în cadrul forurilor decizionale ale FMI și Băncii Mondiale (Consiliile Directorilor Executivi ai FMI și Băncii Mondiale), de câte un director executiv, ales pentru o perioadă de 4 ani. 

Detalii despre reuniune:

Data: 11 iulie 2024

Ora: 10:00

Locație: Centrul de conferințe Radisson Blu Leogrand, str. Mitropolit Varlaam 77, Chișinău

Evenimentul va fi transmis și în direct pe platformele Ministerului Finanțelor și Băncii Naționale a Moldovei, privesc.eu și Rlive.md.