Republica Moldova a obținut accesul la asistența financiară în valoare de circa 558,3 milioane de dolari din partea FMI

Marți, 21/12/2021 - 12:40 |

Cererea Republicii Moldova privind programul de reforme economice post Covid-19 a fost aprobată luni, 20 decembrie, de Consiliul de directori executivi ai Fondului Monetar Internațional (FMI). Programul va fi finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanțare extinsă (EFF).  

În baza deciziei aprobate ieri, FMI urmează să deburseze Republicii Moldova aproximativ 79,8 milioane dolari. Plățile totale preconizate în cadrul mecanismelor ECF și EFF pe o perioadă de 40 de luni s-ar ridica la aproximativ 558,3 milioane dolari. În perioada următoare, Guvernul va trebui să implementeze politici capabile să atenueze impactul pandemiei și să impulsioneze dezvoltarea economică.

Noul program este orientat spre susținerea redresării post Covid-19, abordarea nevoilor stringente de dezvoltare și consolidarea guvernanței și cadrelor instituționale ale Republicii Moldova. Astfel, reformele structurale prevăzute în condițiile Acordului vor avea drept scop fortificarea statului de drept, lupta anticorupție și consolidarea administrării bugetar-fiscale, ceea ce ar impulsiona creșterea rapidă și durabilă a veniturilor Republicii Moldova.  

Consiliul de directori al FMI a apreciat faptul că autoritățile Republicii Moldova au făcut progrese admirabile în reabilitarea sectorului bancar și în consolidarea stabilității macrofinanciare. 

Din cauză că s-a strecurat o eroare la cursul de schimb, s-au modificat sumele incluse în comunicatul inițial, respectiv: 590,6 milioane de dolari s-a substituit cu 558,3 milioane de dolari, iar 84,4 milioane dolari s-a substituit cu 79,8 milioane dolari.  

Comunicatul integral al FMI poate fi accesat aici

Notă: Împrumutul, prin intermediul EFF, în sumă de 209,55 mil. DST, va fi rambursat în 12 tranșe egale, după expirarea a 4,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea este 10 ani. Dobânda aplicată pentru împrumutul în cauză este flotantă și la situația din 20 decembrie 2021 a constituit 1,050% anual. Taxa de deservire constituie 0,5% din suma debursată. Comisionul de angajament – 0,30%.

Împrumutul, prin intermediul ECF, în sumă de 104,75 mil. DST, va fi rambursat în 10 tranșe egale, după expirarea a 5,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea este 10 ani. Dobânda pentru împrumutul în cauză se stabilește la fiecare 2 ani și va constitui 0% până în anul 2023.