Republica Moldova a început cea de-a doua etapă a negocierilor de aderare la UE - screening-ul bilateral

Jo, 11/07/2024 - 16:16 |

Republica Moldova a dat startul celei de-a doua etape a negocierilor de aderare - screening-ul bilateral. Cu acest prilej, țara noastră găzduiește în perioada 10-11 iulie 2024, o delegație a Comisiei Europene.

Evaluarea legislației naționale a început cu cel mai important grup de capitole - Valori fundamentale. Astfel, pe parcursul celor două zile, funcționarii publici de la Chișinău prezintă și analizează, împreună cu echipa Comisiei Europene, Capitolul 5 - Achiziții publice, gestionat de Ministerul Finanțelor. Acest domeniu este esențial pentru buna funcționare a oricărui stat democratic, care se referă la utilizarea eficientă a banilor publici. Acest capitol este gestionat de Ministerul Finanțelor. 

La negocieri, Ministerul Finanțelor a fost reprezentat de secretarul de stat și președintele grupului de lucru, Vladimir Arachelov, și echipa responsabilă de transpunerea actelor Capitolului 5 din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Băncii Naționale a Moldovei și ai Agenției Achiziții Publice.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov a salutat prezența oficialilor europeni, subliniind importanța acestui eveniment pentru țara noastră.

La rândul său, Comisarul european pentru extindere și vecinătate, Oliver Varhelyi, a subliniat că achizițiile publice, reglementate de Capitolul 5, sunt fundamentale pentru succesul negocierilor de aderare.

Reamintim că deschiderea oficială a negocierilor de aderare a avut loc pe 25 iunie, la Luxemburg, atunci când s-a desfășurat prima conferință interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană.

În procesul de screening bilateral, care va dura aproximativ 18 luni, Moldova urmează să se expună dacă acceptă sau nu acquis-ul comunitar pentru fiecare capitol din cele 35 și care sunt planurile de implementare a diferențelor identificate. În total, vor fi implicați peste 1200 de experți care vor analiza transpunerea legislației noastre cu cea europeană.