Progrese înregistrate în capitolele de aderare la UE, raportate de Comisia Europeană pentru Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

Marți, 19/11/2024 - 15:21 |

Comisia Europeană a publicat recent Raportul privind extinderea Uniunii Europene pentru 2024, care confirmă progresele realizate de Republica Moldova în diverse capitole de aderare, aflate în responsabilitatea Ministerului Finanțelor. Acesta este cel de-al doilea Raport al Comisiei Europene, primul fiind publicat la data de 8 noiembrie 2023.   

Raportul evidențiază eforturile Ministerului Finanțelor pentru consolidarea managementului finanțelor publice și susținerea reformelor în domenii cheie, reflectate în progresele înregistrate în capitolele de negociere pentru aderare:

  • Managementul finanțelor publice parte a Reformei administrației publice a cunoscut o evoluție pozitivă, Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice 2023-2030, elaborată în conformitate cu standardele internaționale, fiind în curs de punere în aplicare. Totodată, au fost întreprinse măsuri de punere în aplicare a bugetării ecologice și sensibile la gen.
  • Capitolul 4 - Libera circulație a capitalului: Au fost înregistrate progrese prin aplicarea celei de-a V-a Directivă UE privind combaterea spălării banilor. Totodată, au fost abordate, de către autorități, unele dintre deficiențele tehnice prin recomandările Grupului de Acțiune Financiară Internațională (GAFI), pentru care a fost evaluată ca fiind parțial conformă sau neconformă.  
  • Capitolul 5 - Achiziții publice: Republica Moldova a adoptat un Program Național de Dezvoltare a Sistemului de Achiziții Publice și a extins atribuțiile Agenției Achiziții Publice, asigurând progrese în eficiența și transparența achizițiilor. Totodată, a fost modificată legislația aferentă achizițiilor în domeniul energiei, apei, transporturilor și serviciilor poștale.
  • Capitolul 9 - Servicii financiare: Moldova a realizat ajustări legislative, aliniindu-se parțial la Directiva UE Solvabilitate II și la Directiva privind asigurarea auto, consolidând astfel sectorul asigurărilor și sprijinind sectorul financiar.
  • Capitolul 16 - Fiscalitate: Au fost înregistrate progrese  semnificative, printre care aderarea la cadrul BEPS (Cadrul incluziv privind erodarea bazei impozabile și a transferului de profituri), progrese în ceea ce privește accizele, impozitarea indirectă și directă și îmbunătățirea capacității de cooperare administrativă, ca parte a eforturilor de digitalizare a administrării fiscale. Aceste măsuri susțin lupta împotriva evaziunii fiscale și facilitează colectarea veniturilor.
  • Capitolul 17 – Politica economică și monetară: Moldova a luat măsuri pentru a îmbunătăți sistemul de gestionare a investițiilor publice. Totodată, Moldova a participat pentru prima dată la Dialogul economic și financiar cu UE în luna mai 2024, după ce a prezentat Comisiei Europene primul său Program de Reformă Economică în luna ianuarie 2024.
  • Capitolul 29 - Uniunea Vamală: Implementarea noului Cod vamal, în vigoare din 1 ianuarie 2024, a fost apreciată drept un progres semnificativ, consolidând capacitatea instituțională a Serviciului Vamal și facilitând tranzitul internațional.
  • Capitolul 32 - Control financiar: Au fost înregistrate progrese, fiind aprobat Programul de control intern al finanțelor publice, ce oferă un cadru strategic pentru consolidarea controlului intern managerial și auditului intern la nivel național, aliniat la standardele și bunele practici europene, sporind astfel eficiența și responsabilitatea în gestionarea fondurilor publice. Îmbunătățirile rămân însă necesare pentru independența deplină a Curții de Conturi și desemnarea organului de coordonare antifraudă și dezvoltarea rețelei  de coordonare antifraudă .
  • Capitolul 33 – Prevederi financiare și bugetare: au fost înregistrate unele progrese în ceea ce privește resursele proprii tradiționale odată cu intrarea în vigoare a noii legislații vamale, care este în prezent aliniată în linii mari la acquis-ul UE.

Ministerul Finanțelor își reafirmă angajamentul de a continua implementarea recomandărilor stabilite în raportul menționat. Republica Moldova rămâne dedicată obiectivului său de aderare la UE, promovând politici financiare sustenabile și continuând procesul de aliniere la standardele europene în vederea asigurării unui mediu economic stabil și competitiv.

Raportul privind extinderea Uniunii Europene pentru 2024 poate fi vizualizat accesând următorul link: https://mf.gov.md/sites/default/files/Moldova%20Report%202024.pdf