Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova: peste 85 de milioane de euro pentru comunitățile din zona de frontieră

Jo, 18/05/2023 - 08:16 |

Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027, cu un buget total de peste 85 de milioane de euro a fost lansat miercuri la Iaşi. Astfel, vor putea primi finanţare proiecte care aduc beneficii comunităţilor de la frontieră, de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova și din judeţele Iaşi, Galaţi, Vaslui, Botoşani (România).

Ministra finanțelor Veronica Sirețeanu a participat împreună cu ministrul dezvoltării, lucrărilor publice din România Cseke Attila, la conferința de lansare a Programului.

Programul Interreg NEXT are un buget total de 85.878.268 de euro, din care 77.290.439 de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 8.587.829 de euro este contribuţia naţională.

Domeniile vizate de acest program sunt: sănătatea, educația, turismul și cultura, schimbările climatice, buna guvernanță și managementul frontierei. Astfel, vor putea fi dotate cu echipamente și modernizate unități medicale și instituții de învățământ, vor fi reabilitate obiective turistice și se vor putea realiza proiecte în parteneriat pentru îmbunătățirea managementului frontierei. De asemenea, personalul din aceste domenii va putea beneficia de pregătire și instruiri comune, de schimb de bune practici, iar pentru populația din zonă vor fi organizate campanii de informare și conștientizare pentru prevenirea și reacția în caz de dezastre.

Ministra Veronica Sireţeanu a menționat că pentru Republica Moldova aceste fonduri europene reprezintă o sursă importantă de a finanţa dezvoltarea comunităţilor.

„Este foarte important felul în care acest program şi-a setat de fapt priorităţile, deoarece economia verde, dezvoltarea socială, cu accent pe medicină, educaţie, este foarte importantă, şi, desigur, cooperarea transfrontalieră. Este extrem de important să dezvoltăm corespunzător această zonă. Aceste fonduri pot deveni un cap de pod foarte frumos, care să ne arate cum trebuie să se dezvolte o regiune din fonduri europene”, a precizat ministra Veronica Sireţeanu.

Pentru a putea primi finanţare, un proiect trebuie să aibă cel puţin un partener din fiecare stat participant, detaliile privind condiţiile de accesare a fondurilor urmând a fi publicate pe website-ul programului, www.ro-md.net.

La evenimentul de lansare au fost prezenți și reprezentanți ai Comisiei Europene, ai autorităților publice centrale și locale din România, precum și ai altor organisme interesate de accesarea fondurilor disponibile prin intermediul acestui Program.