Principalele măsuri de politică salarială pe termen mediu, subiectul unei ședințe de lucru la Ministerul Finanțelor

Vin, 05/04/2024 - 18:59 |

Ministerul Finanțelor a organizat astăzi, 5 aprilie 2024, o ședință de lucru cu reprezentanții Cancelariei de Stat, Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), reprezentanții sindicatelor, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Mediului, dar și ai altor ministere relevante. Scopul întrevederii a constat în efectuarea unei radiografii a principalelor măsuri de politică salarială și a impactului acestora, precum și evaluarea perspectivelor de viitor.

Dialogul s-a axat pe propunerile de modificare atât a prevederilor Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, precum și a cadrului normativ aferent salarizării personalului bugetar De asemenea, s-a discutat despre implementarea unui set de măsuri de politică salarială, ce ar urma să fie consultate cu toate părțile interesate, dar și despre elaborarea unui plan de cooperare eficient pentru a asigura înțelegerea și susținerea măsurilor propuse.

Cu referire la noile măsuri de politică salarială propuse de autorități în cadrul procesului de elaborare a politicii bugetare și fiscale, reprezentanții ministerelor și-au prezentat punctele de vedere cu privire la importanța extinderii modificărilor și asupra altor categorii de personal și ajustarea valorii de referință pentru acestea.

În context, secretarul de stat Vladimir Arachelov a prezentat estimările și scenariile de noi măsuri salariale ce sunt examinate la acestă etapă pentru a fi promovate în perioada următoare, evidențiind principalele obiective  de politică salarială în sectorul bugetar ale Ministerului Finanțelor. Domnul Arachelov a subliniat în mod special poziția Ministerului Finanțelor în legătură cu necesitatea instituirii unui mecanism de prognoză și ajustare graduală a salariilor prin intervenții anuale, care să fie argumentate și coordonate cu toate autoritățile implicate în proces.