OECD susține Republica Moldova în modernizarea administrației publice și fortificarea capacităților administrative

Marți, 18/06/2024 - 13:35 |

Ministrul Finanțelor Petru Rotaru a găzduit astăzi la Ministerul Finanțelor o delegație a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), condusă de șeful Direcției Eurasia din cadrul OECD, William Tompson, care efectuează o vizită în Republica Moldova, în perioada 17-19 iunie 2024. Discuțiile dintre părți au vizat Planul de acțiuni Republica Moldova – OCDE pentru anii 2024 – 2027, lansat la data de 8 martie 2024, la Paris.

În cadrul întrevederii, dl Petru Rotaru a subliniat importanța cooperării dintre Guvernul Republicii Moldova și OCDE în contextul eforturilor țării noastre, inclusiv privind procesul de integrare în Uniunea Europeană, alinierea legislației naționale la cea a blocului comunitar, precum și implementarea reformelor necesare în acest sens.

Prezentă la întrevedere, directoarea Serviciului Fiscal de Stat, Olga Golban a exprimat mulțumiri OECD pentru suportul constant oferit autorității fiscale în procesul de implementare a standardelor fiscale internaționale Schimbul de Informații la Solicitare (EOIR) și Schimbul Automat de Informații (AEOI).

Reprezentanții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică au apreciat înalt rezultatele înregistrate de Republica Moldova, remarcând în acest sens inclusiv aderarea la Cadrul Incluziv BEPS (Base Erosion Profit Shifting - Erodarea Bazei și Transferul Profitului) pe 28 mai 2024, cea mai mare și importantă structură la nivel internațional în domeniul fiscal care întrunește peste 140 țări membre și are ca scop dezvoltarea mecanismelor de combatere a evaziunii fiscale, îmbunătățirea normelor fiscale și asigurarea unui mediu fiscal transparent.

„Suntem deschiși să continuăm cooperarea și să vă oferim asistența necesară în vederea implementării angajamentelor comune asumate”, au conchis reprezentanții OCDE.

La 14 decembrie 2023, Republica Moldova și OCDE au semnat la Paris Memorandumul de Înțelegere, care prevede modernizarea economiei țării noastre, atragerea investițiilor și accelerarea procesului de aderare la UE, în baza căruia a fost agreat Planul de acțiuni pentru perioada 2024 – 2027.

Delegația OECD se află în Republica Moldova cu ocazia prezentării oficiale, pe data de 19 iunie curent, a reușitelor înregistrate în implementarea Planului de Acțiuni RM - OECD 2024-2027, precum și setării priorităților pe termen scurt în activitățile ulterioare.