Obligațiunile Municipale în Republica Moldova – rezultate la 3 ani, după primele emisii

Marți, 16/07/2024 - 16:45 |

În perioada 2021-2022, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, a facilitat primele trei emisii de obligațiuni municipale din istoria țării – în Chișinău, Sîngera și Ceadîr-Lunga.

Astăzi, 16 iulie 2024, a avut loc evenimentul de prezentare a rezultatelor după 3 ani de la primele emisii de obligațiuni municipale, la care a participat secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene. Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților locale, experți în finanțe și dezvoltare locală, reprezentanți ai băncilor comerciale, mediul academic, societatea civilă, precum și oficiali ai Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.

În deschiderea evenimentului, dl Gumene a menționat că obligațiunea municipală nu este doar un instrument financiar, ci și un mecanism prin care, pe de o parte, autoritățile publice locale se mobilizează și se responsabilizează pentru dezvoltarea locală, iar pe de altă parte, cetățenii pot contribui la finanțarea proiectelor pe care le consideră prioritare.

“În contextul autonomiei financiare a APL, acest tip de instrumente financiare reduce dependența administrațiilor publice locale de bugetul central, oferindu-le posibilitatea de a iniția și implementa proiecte pentru îmbunătățirea calității vieții la nivel de APL, concurând pentru resurse financiare cu alte municipalități. Pentru Ministerul Finanțelor, autonomia financiară, concomitent cu educația în gestionarea banilor publici sunt prioritare, iar dezvoltarea unor noi instrumente de finanțare ale APL, inclusiv prin dezvoltarea pieței de capital, constituie o prioritate. Astfel, în anul 2025, politica bugetar-fiscală promovează scutirea de impozitul pe venitul persoanelor fizice obținut sub formă de creștere de capital sau dobânzi aferente obligațiunilor municipale și VMS-lor, măsură ce va spori atractivitatea acestor instrumente. La finele lunii iulie, Ministerul Finanțelor va lansa platforma de vânzare directă a VMS-urilor, care în perspectivă ar putea include un modul pentru tranzacționarea obligațiunilor municipale", a subliniat Ion Gumene.

La finalul evenimentului, Adrian Lupușor, Directorul executiv „Expert-Grup” a concluzionat: „Experiența noastră a demonstrat că obligațiunile municipale pot fi un instrument viabil și atractiv de atragere a resurselor de către APL pentru finanțarea proiectelor infrastructurale locale.

Potrivit dlui Lupușor, emisia cu succes a obligațiunilor municipale depinde de 7 factori-cheie: (i) suport tehnic pentru APL la toate etapele de emisie, (ii) selectarea unui intermediar financiar cu reputație bună și experiență în domeniul respectiv, (iii) identificarea unui proiect investițional important pentru localitate și susținut de majoritatea consilierilor locali și comunitate, (iv) ancorarea proiectului finanțat în documentul de planificare strategică a localității, (v) consultarea ideii emisiei de obligațiuni municipale și finanțării proiectului selectat cu consilierii municipali și comunitatea, (vi) deținerea unui nivel de îndatorare inferior normelor prudențiale stabilite de Ministerul Finanțelor, și (vii) pregătirea unui prospect profesionist, bazat pe evidențe și prognoze credibile.

Studiul poate fi descărcat aici: https://www.expert-grup.org/ro/activitate/comunicate-de-presa/item/2721-%E2%80%9Eobliga%C8%9Biunile-municipale-%C3%AEn-republica-moldova-%E2%80%93-rezultate-la-3-ani-dup%C4%83-primele-emisii%E2%80%9D