Ministrul Petru Rotaru a avut o întrevedere cu vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Antonella Bassani

Marți, 09/07/2024 - 19:50 |

9 iulie 2024, Chișinău - Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a avut astăzi o întrevedere cu vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Antonella Bassani, cu ocazia primei sale vizite în Republica Moldova de la numirea în funcție.

În cadrul discuțiilor, s-au abordat progresele și prioritățile în materie de reforme structurale, situația bugetară, și proiectele strategice de investiții implementate în Republica Moldova cu suportul Băncii Mondiale. Domnul Rotaru a exprimat recunoștința sa față de Banca Mondială pentru cooperarea constantă și semnificativă, esențială pentru realizarea agendei de reforme și pentru proiectele în diverse domenii.

Antonella Bassani a subliniat angajamentul continuu al Băncii Mondiale de a sprijini Republica Moldova în eforturile sale, inclusiv în procesul de integrare europeană. De asemenea, vicepreședinta a evidențiat importanța Agenției de Garantare Multilaterală a Investițiilor (MIGA), parte a grupului Băncii Mondiale, și a instrumentelor acesteia pentru atragerea investițiilor și consolidarea rezilienței economiei moldovenești.

La fel, ministrul a menționat că autoritățile sunt concentrate pe menținerea creșterii economice și pe consolidarea încrederii investitorilor, prin îmbunătățirea mediului de afaceri și politici fiscale adecvate.

Această întâlnire a reconfirmat angajamentul reciproc de consolidare a colaborării și de promovare a inițiativelor strategice naționale.

În prezent, portofoliul de asistență financiară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova se ridică la 2,55 miliarde de dolari, cuprinzând proiecte ce vizează îmbunătățirea educației, sănătății, agriculturii, interconectarea energetică, modernizarea serviciilor guvernamentale, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, eficientizarea înregistrării și evaluării funciare, precum și accesul la apă și servicii de igienă.