Ministerul Finanțelor a participat în cadrul prezentării Regulamentului Interreg al UE

Mie, 26/05/2021 - 18:15 |

Pe 25 mai 2021, experții TESIM (Suport Tehnic pentru Implementarea și Gestionarea Programelor de Cooperare Transfrontalieră) în colaborare cu  reprezentații Direcției Generale Politici Regionale și Urbane (DG REGIO) a Comisiei Europene au organizat online o sesiune de prezentare a noului Regulament pentru obiectivul de cooperare teritorială europeană, Regulamentul Interreg, pentru factorii interesați din Republica Moldova și Ucraina. Obiectivul final al acestei cooperării este promovarea unei dezvoltării teritoriale, economice și sociale armonioase prin implementarea programelor transfrontaliere și transnaționale.

La eveniment s-au discutat subiecte cu privire la cadrul strategic, legal și de management al programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională pe perioada 2021-2027. Noul Regulament Interreg asigură un grad înalt de continuitate cu rigorile programelor din perioada 2014-2020, totuși sunt prevăzute unele modificări în arhitectura programelor pentru perioada 2021-2027. O parte din aceste modificări vin ca răspuns la crearea unui nou instrument de acțiune externă, și anume a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (NDICI) din contul căreia va fi finanțată și participarea Republicii Moldova în programele Interreg. De asemenea, ajustările prevăzute au ca scop asigurarea unei mai mari flexibilități în alocarea și accesarea fondurilor.  Pentru mai multe detalii, prezentările pot fi accesate aici.

Reamintim că Republica Moldova este țară parteneră în două programe de cooperare transfrontalieră, Programul Operațional Comun Romania – Republica Moldova 2014-2020 și Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 și într-un program de cooperare transnațională, Dunărea 2014-2020. 

Notă: Interreg este unul din instrumentele-cheie ale Uniunii Europene (UE) în facilitarea cooperării transfrontaliere dintre statele membre ale UE și țările partenere, precum țările parteneriatului estic din care face parte și Republica Moldova.