Ministerul Finanțelor a organizat cea de a șaptea reuniune a Subcomitetului RM-UE pentru cooperare economică și în alte sectoare (Cluster 1)

Vin, 11/03/2022 - 17:24 |

În perioada 10-11 martie 2022, a avut loc dialogul moldo-european ce derivă din prevederile Acordului de Asociere RM-UE, pe subiecte legate de asistența financiară externă, prognoza macroeconomică, situația curentă în domeniul financiar, statistic, anti-fraudă și control. 

În cadrul reuniunii, au fost prezentate progresele înregistrate de autoritățile moldovenești în domenii precum managementul finanțelor publice, auditul extern, privatizarea întreprinderilor de stat, sectorul bancar și non-bancar, recuperarea bunurilor din frauda bancară, statistică, anti-fraudă și control. 

La fel, părțile au discutat despre sprijinul acordat Republicii Moldova exprimat în diferite modalități, în special asistența macrofinanciară din partea UE și programul de asistență financiară din partea Fondului Monetar Internațional.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, în calitate de co-președinte al reuniunii din partea Republicii Moldova a exprimat recunoștință părții UE pentru suportul constant și asistența oferită Republicii Moldova, inclusiv în contextul crizei refugiaților ucraineni.

Copreședintele Subcomitetului pentru cooperare economică și în alte sectoare din partea UE, Dirk LENAERTS a specificat cât de mult contează progresele înregistrate de Republica Moldova pe parcursul anului 2021. De asemenea, oficialul european și-a exprimat în continuare suportul pentru Republica Moldova în contextul situației create de conflictul din Ucraina, precum și a implementării reformelor inițiate.

Secretarul de Stat al Ministerului Finanțelor, Vladimir Arachelov, a prezentat progresele înregistrate pe segmentul achizițiilor publice în anul 2021, subliniind aprobarea Regulamentului privind centralizarea procedurilor de achiziții publice, Documentației standard privind realizarea procedurilor de achiziții publice de bunuri, servicii și lucrări ș.a.

De asemenea, pe perioada reuniunii, părțile au subliniat importanța continuării reformelor în sectorul bancar, prin consolidarea și îmbunătățirea guvernanței băncilor, a măsurilor de supraveghere și transparență.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Economiei, Băncii Naționale a Moldovei, Curții de Conturi, Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Agenției Proprietății Publice, Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Procuraturii Anticorupție, Biroului Național de Statistică, Centrului Național Anticorupție, precum și oficiali europeni, reprezentanți ai Direcției Generale Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene, Direcției Generale Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital, Oficiului European de Luptă Antifraudă, Oficiului de Statistică al UE, Delegației UE în Moldova și consilieri de nivel înalt ai UE în Moldova. 

Activitatea subcomitetului pentru cooperare economică și în alte sectoare RM-UE se desfășoară anual în cadrul reuniunilor operaționale la nivel de experți conform principiului de rotație la Bruxelles și respectiv Chișinău, abordându-se subiectele curente din domeniul finanțelor publice, statistică, servicii financiare, clauze de control și anti-fraudă.