Ministerul Finanțelor își consolidează colaborarea cu autoritățile locale, implicându-le activ în procesul de consultare asupra noului proiect de lege privind achizițiile publice

Mie, 19/02/2025 - 11:29 |

Ministerul Finanțelor își continuă programul de consultări publice dedicate proiectului noii legi privind achizițiile publice. Următoarea rundă de discuții, desfășurată la Hâncești a reunit 50 de reprezentanți ai APL de nivelul I și II, ai organizațiilor și instituțiilor municipale, precum și reprezentanții mediului de afaceri, interesați de schimbările legislative din acest domeniu. Consultările s-au axat pe cele mai esențiale modificări ale proiectului de lege, punând un accent sporit pe noile praguri stabilite, mecanismele de gestionare a contestațiilor neîntemeiate, organizarea și funcționarea grupului de lucru în achiziții publice, planificarea achizițiilor, cât și raportarea achizițiilor de valoare mică, utilizarea standardelor relevante, precum și procesul de înregistrare a contractelor de achiziții publice de către Trezoreria de Stat.

În cuvântul său de deschidere, secretara generală adjunctă a Ministerului Finanțelor, Ana Luca, a subliniat importanța alinierii la aquisul UE atât pe domeniul achizițiilor publice, cât și pe celelalte domenii, 8 capitole de negociere coordonate de acesta, în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În acest context, implementarea capitolului 5 „Achiziții publice” implică adoptarea unor reforme esențiale, menite să alinieze sistemul național de achiziții publice la standardele și bunele practici europene.

În acest context, Ministerul Finanțelor a elaborat un nou proiect de lege privind achizițiile publice, asigurând în mod direct consultarea publică aferentă acestuia.

Sergiu Căinăreanu, șeful Direcției Achiziții Publice din cadrul Ministerului Finanțelor, a prezentat participanților propunerile de modificare și completare incluse în proiectul de lege, oferind explicații detaliate cu privire la principalele schimbări și subliniind impactul acestora asupra procesului de achiziții publice.

Menționăm că, noua lege va fi aplicată din 1 ianuarie 2027 și are ca obiectiv principal asigurarea transparenței și eficientizarea utilizării banilor publici prin reformarea sistemului de achiziții publice și alinierea acestuia la principiile bunei guvernări.