Interreg NEXT România-Republica Moldova: Prima reuniune a Comitetului de Monitorizare

Lun, 06/02/2023 - 13:54 |

Miercuri, 1 februarie 2023, a fost constituit Comitetul de Monitorizare al Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova, alcătuit din reprezentanți ai celor două țări partenere în program, având loc prima reuniune a acestuia, în format online.

În vederea inițierii activității Comitetului, delegațiile celor două țări au discutat și decis asupra mecanismelor de colaborare în cadrul comitetului și modalitatea de luare a deciziilor, pe durata implementării programului, respectiv până în 2029.

De asemenea, Autoritatea de Management a supus consultării propuneri privind principalele caracteristici ale viitorului apel pentru proiecte, procedura de evaluare a aplicațiilor primite, pentru eficientizarea implementării programului.

Având în vedere constrângerile regulamentelor europene aplicabile programelor de cooperare în perioada 2021-2027, structurile de management urmăresc reducerea duratei de evaluare și contractare a proiectelor și respectarea cu strictețe a termenilor contractuali de către beneficiari, pentru a evita dezangajarea fondurilor alocate programului.

Aprobat pe data de 30 noiembrie 2022 de Comisia Europeană, Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova are un buget de 77,3 milioane de euro, la care se adaugă confinanțarea statelor participante. Proiectele finanțate trebuie să aducă beneficii comunităților aflate de ambele părți ale frontierei, din județele Iași, Botoșani, Vaslui, Galați și de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.