Global Money Week 2024: Ministerul Finanțelor organizează un șir de activități inedite în perioada 18-22 martie 2024

Jo, 14/03/2024 - 11:52 |

Ministerul Finanțelor se alătură campaniei internaționale de educație financiară Global Money Week 2024 (GMW 2024).  Astfel, în perioada 18 - 22 martie 2024, instituția va organiza un șir de activități inedite care au drept scop promovarea rolului și importanței cunoștințelor financiare de bază în dezvoltarea unei societăți.

În acest an, în premieră, FINEDU și Ministerul Finanțelor lansează Școala finanțelor publice pentru jurnaliști, pe 20 martie 2024 - o activitate de educație financiară, în cadrul căreia vor fi abordate subiecte de interes major ce vizează finanțele publice, discutate împreună cu specialiștii de top din cadrul Ministerului Finanțelor. (Înregistrează-te aici: https://tinyurl.com/ycn8z2z7).

Tot pe 20 martie curent, trei studenți de la universitățile din țară vor avea posibilitatea să petreacă o zi cu ministrul Finanțelor,  să se familiarizeze cu activitatea acestuia, să-i adreseze întrebări, să-l însoțească la ședințe și să-i cunoască echipa cu care lucrează. (Înregistrează-te aici: https://tinyurl.com/yrz6wpbs, până pe 15 martie 2024).

În data de 21 martie curent, elevii de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” și Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim” vor intra într-o competiție directă (dezbatere) pentru a-și susține punctul de vedere privind modul în care dezvoltarea unui stat ar trebui sau nu să depindă de îndatorarea acestuia, atât cea internă, cât și cea externă. Dezbaterea este deschisă publicului larg, iar persoanele interesate se pot înregistra la linkul: https://forms.gle/uQ6ep2wtwAyGApbLA

De asemenea, cu suportul Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și FINEDU, vom organiza două activități intelectuale: #Quizul financiar pe 18 martie a.c. (link pentru înregistrare: https://www.cmji.md/events/quizul-62) și Jocuri de societate cu tematica financiară (Financial BoardGames Afternoon) pe 22 martie a.c. (link pentru înregistrare: https://forms.gle/uQ6ep2wtwAyGApbLA ). Ambele activități presupun o competiție deschisă între echipe, care educă abilitățile financiare de bază ale participanților.

Sub genericul “Public Finance Talks”, ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, va merge în 4 universități din Chișinău și într-un liceu din raionul Ialoveni, unde va avea discuții cu elevi și studenți despre finanțele publice. De asemenea, secretarul de stat Cristina Ixari va face o vizită la gimnaziul pe care l-a absolvit (satul Purcari, Ștefan Vodă), iar o echipă formată din angajații Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de Stat și Serviciului Vamal vor vizita colegiul „Mihai Eminescu” din Soroca.

Adițional, circa 100 de elevi de la Colegiul de Comerț al ASEM vor deschide ușile Ministerului Finanțelor, unde vor afla mai multe despre sistemul finanțelor publice, din ce surse se formează bugetul, cum se distribuie banii și de ce este important să achităm taxele și impozitele.

Iar pentru a extinde parteneriatele pe dimensiunea de educație financiară, Ministerul Finanțelor și Junior Achievement Moldova urmează să semneze un acord de colaborare în vederea susținerii dezvoltării unor comportamente financiare responsabile în rândul tinerilor.

Pe parcursul întregii săptămâni, Serviciul Fiscal de Stat și Serviciul Vamal – instituții subordonate Ministerului Finanțelor, vor organiza sesiuni de informare, vizite și excursii în teritoriu pentru liceeni și studenți.

Notă: Săptămâna Internațională a Educației Financiare (Global Money Week) este o inițiativă susținută de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), în care sunt implicate 176 de țări. Ministerul Finanțelor s-a alăturat pentru prima dată acestei inițiative în anul 2021, atunci când a lansat campania națională de educație financiară „Bugetul public este bugetul tău”. 

Urmăriți-ne pe paginile de Facebook și LinkedIn pentru informații actualizate.