Forumul de comunicare pe problemele sistemului sănătății găzduit de Ministerul Finanțelor

Lun, 17/09/2018 - 14:19 |

Pe data de 12 septembrie 2018 Ministerul Finanțelor, în calitate de autoritate națională de coordonare a asistenței externe, a găzduit Forumul de Comunicare pe problemele sistemului sănătății în cooperare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Organizația Mondială a Sănătății în Republica Moldova, reprezentant al comunității donatorilor. Scopul evenimentului a fost de a oferi o platformă de schimb de informații privind activitățile prioritare întreprinse de autoritățile naționale respective în domeniul sănătății și protecției sociale, inclusiv deficitele de finanțare care ar putea fi abordate de partenerii de dezvoltare.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Tatiana Ivanicichina a subliniat importanța unor astfel de întruniri pentru conturarea necesităților investiționale și discutarea acestora cu potențialii donatori. 

În cadrul forumului, doamna Svetlana Cebotari, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale  a prezentat ”Strategia Sectorială de Cheltuieli în domeniul Sănătății și Protecției Sociale pentru anii 2019-2021”, oferind o imagine de ansamblu asupra dinamicii cheltuielilor publice, priorităților și acțiunilor noi propuse de către Minister în domeniul sănătății și protecției sociale. Doamna Ministru a menționat faptul că suplimentar eforturilor naționale prezentate, se mizează pe susținerea comunității de donatori în facilitarea implementării acestei strategii.

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Haris Hajrulahovic a salutat dialogul deschis și continuu în acest sens, menționând contribuția semnificativă a Organizației Mondiale a Sănătății și altor parteneri de dezvoltare în ameliorarea situației din domeniul sănătății și protecției sociale în Republica Moldova.

Doamna Caroline Tissot, Director pe țară al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare a remarcat faptul că sănătatea este una din prioritățile Strategiei de cooperare cu Republica Moldova pentru anii 2018-2021, fiind planificate contribuții financiare de 14 mln. euro pentru atingerea obiectivelor strategiei în acest domeniu.

Domnul Valeriu Sava, Ofițer Național de Program în domeniul Sănătății al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare s-a expus asupra ”Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare cu privire la proiectul ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova”.

Forumul a fost finalizat cu prezentarea doamnei Aliona Serbulenco, Secretar de Stat în domeniul sănătății publice privind măsurile întreprinse de Guvern în combaterea epidemiei de rujeolă din Republica Moldova.

Mai mult de 50 de reprezentanți a părților interesate din domeniul sănătății și protecției sociale din Republica Moldova au participat la Forumul de Comunicare pe problemele sistemului sănătății, salutând schimbul regulat de infomații și facilitarea accesului la asistența financiară externă.