FMI a alocat o nouă tranșă de 22,2 milioane de dolari Republicii Moldova

Jo, 21/12/2017 - 09:33 |

Consiliul de Directori al Fondului Monetar Internațional a aprobat cel de-al doilea raport de evaluare al Acordului cu Republica Moldova. Urmare a evaluării progresului înregistrat în realizarea angajamentelor asumate, țara noastră va primi din partea FMI o nouă tranșă, de aproximativ 22,2 milioane de dolari SUA.

Consiliul de directori a apreciat stabilitatea macroeconomică și financiară din Republica Moldova, dar și rezultatele obținute în implementarea Programului de țară cu FMI. De asemenea, oficialii de la FMI au menţionat succesul autorităților în reducerea inflației şi au constatat că Bugetul de stat pentru anul 2018 și cadrul fiscal pe termen mediu promovat de Guvern, permit sporirea investițiilor publice și a cheltuielilor sociale.

Totodată, Consiliul de directori al Fondului Monetar Internațional au încurajat continuarea reformelor structurale în Republica Moldova, inclusiv în domeniul financiar-bancar, consolidarea sustenabilității fiscale și a eficienții politicii monetare, precum și a acțiunilor orientate spre îmbunătățirea administrației publice și a climatului de afaceri din țara noastră.

Raportul a fost realizat de către echipa de experți ai FMI, condusă de Ben Kelmanson, care în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2017 s-a aflat la Chișinău într-o misiune de evaluare a Programului de țară al Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional.

Reamintim că pe 7 noiembrie 2016, Consiliul de Directori al Fondului Monetar Internațional a aprobat un Program pe trei ani cu Republica Moldova. Potrivit comunicatului oficial al FMI, suportul financiar de aproximativ 183.1 milioane dolari SUA este acordat țării noastre în tranșe și vine să susțină reformele promovate de Guvern.

Comunicatul FMI poate fi accesat aici    http://www.imf.org/en/News/Articles/2017/12/20/pr17514-second-review-under-the-ecf-eff-arrangements-for-the-republic-of-moldova