Discursul ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, în deschiderea reuniunii Constituenței Fondului Monetar Internațional și a grupului Băncii Mondiale

Jo, 11/07/2024 - 14:14 |

Excelențele voastre,

Onorați oaspeți

Este o plăcere pentru mine în calitate de ministru al finanțelor să vă adresez cuvântul de bun venit la reuniunea anuală a ședinței Constituenței FMI și grupului Băncii Mondiale. Împreună cu Banca Națională a Moldovei suntem deosebit de onorați să găzduim reuniunea din acest an la Chișinău, iar în calitate de gazde apreciem prezența domniilor voastre la această reuniune. 

Evenimentul de astăzi are loc într-un context istoric pentru Republica Moldova. Odată cu adoptarea deciziei Consiliului European cu privire la lansarea negocierilor de aderare, Republica Moldova a obținut o perspectivă reală că vom deveni stat membru cu drepturi depline, dar și un semnal că țara noastră este partener de încredere pentru marea familie europeană.

Astăzi, Republica Moldova este angajată ferm pe calea aderării la Uniunea Europeană. Apartenența la UE înseamnă protejarea și garantarea valorilor pe care le considerăm importante.

Sprijinul partenerilor externi în acest parcurs este imperios necesar pentru Republica Moldova. Acest sprijin înseamnă suportul în acele domenii care consolidează economia și statul de drept, înseamnă investiții în infrastructură, în guvernanță și alte domenii relevante.

În următorii ani, urmează să continuăm consolidarea unei economii deschise, libere și digitale, pregătită pentru a fi integrată în piața unică a UE. Să edificăm o economie în care procesele administrative sunt simple și eficiente, iar antreprenorii pot opera fără obstacole. 

Ministerul Finanțelor și-a asumat un rol dificil, dar indispensabil în procesul de integrare europeană, iar pentru a avansa pe această cale, sunt necesare eforturi maxime de a pregăti Republica Moldova pentru a corespunde criteriilor de aderare, astfel încât, către 2030 să fim aparte a marii familii europene. Este un proces solicitant de pregătire, dar care prezintă perspective mai bune de dezvoltare a țării noastre în viitor și standarde înalte de trai pentru cetățeni. 

Prin reformele pe care le promovăm, sau le-am adoptat deja, ținem să oferim mai multă libertate mediului de business, mai mult spațiu în care afacerile pot crește și se pot dezvolta. 

Ținând cont de impactul multiplelor crize, Ministerul Finanțelor și-a concentrat eforturile pe asigurarea stabilității bugetar-fiscale și gestionării responsabile a datoriei de stat, fiind în dialog permanent cu partenerii de dezvoltare. În anul 2023, bugetul de stat a primit asistență externă în sumă de 254,1 milioane de euro în forma de granturi și 710,7 milioane de euro împrumuturi. Aceste resurse fiind îndreptate spre proiecte de dezvoltare, care, pe termen mediu și lung vor crea premise pentru accelerarea creșterii economice – dezvoltarea infrastructurii, drumurilor și căilor ferate, dezvoltarea mediului de afaceri, inclusiv prin retehnologizare și internaționalizare, eficiența energetică a clădirilor din sectorul public și cel rezidențial, dezvoltarea agriculturii, modernizarea localităților etc.

Moldova a trecut și continuă să se afle în câteva crize majore care afectează economia noastră. Bugetul și posibilitățile financiare sunt limitate. Chiar și așa, bugetul de stat pentru anul 2024 a fost conceput pentru a ține cont de toate domeniile prioritare.

Suntem astăzi aici pentru a aborda în cadrul discuțiilor o serie de provocări majore cu care se confruntă economia globală, dar și pentru a identifica oportunități de a construi o economie durabilă pentru toți. Ne vom concentra asupra unor subiecte de maximă importanță pentru economia și pentru viitorul nostru comun. Într-un mediu volatil și incert, trebuie să găsim soluții pentru a asigura o creștere economică viguroasă și durabilă. 

Într-adevăr, există semne de îmbunătățire a condițiilor economice globale, dar provocări precum inflația, tensiunile geopolitice continuă să creeze o serie de blocaje pentru o creștere stabilă și sustenabilă. În acest context, cooperarea globală și regională devine imperativă pentru a spori reziliența socio-economică și pentru a facilita o creștere economică favorabilă.

Orientarea noastră către inovație și tehnologie, inclusiv aplicarea Inteligenței Artificiale (AI), deschide noi orizonturi pentru o creștere economică sustenabilă. Inteligența Artificială deja nu mai este doar o perspectivă de viitor, aceasta fiind deja implementată în sectoare precum finanțele, sănătatea, transportul și serviciile publice.

Acestea sunt doar câteva dintre provocările și oportunitățile cu care ne confruntăm astăzi. Pentru a le aborda, este esențială o cooperare globală și regională strânsă. FMI și Banca Mondială au un rol esențial în acest proces, ne vor ajuta să ne coordonăm eforturile și să găsim soluții comune.

În încheiere, vă încurajez să contribuiți activ la discuțiile ce vor fi lansate în cadrul reuniunii de astăzi, pentru a identifica strategii inovative și soluții concrete pentru a aborda provocările economice globale și pentru a promova o creștere economică durabilă și incluzivă.

În final, vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră la această reuniune. Cu această ocazie, vă urez bun venit în Moldova, iar titulatură care o are de drept Republica Moldova: O țară mică, dar cu o inimă mare, este gata să vă surprindă și să vă încânte prin frumusețea ei și ospitalitatea oamenilor de aici.