Dialog cu asociațiile de business pe subiectul aplicării practice a noului Cod vamal

Vin, 12/01/2024 - 11:15 |

11 ianuarie 2024, Chișinău – Pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru a fost organizată de către Serviciul Vamal o ședință de lucru cu asociațiile de business care a vizat aspecte de aplicare practică a noului Cod Vamal, legislației secundare și terțiare. 

La eveniment au participat secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Olga Golban, reprezentanți ai autorităților publice naționale și ai mediului de afaceri, reunind circa 150 de invitați.   

Cu referire la procesul implementării noilor prevederi, s-a menționat că, la etapa actuală, sunt aplicate mai multe norme tranzitorii, pentru ca atât autoritatea vamală, cât și mediul de afaceri să se adapteze transformărilor în mod etapizat, printr-o implementare treptată a noilor funcționalități ale sistemului informațional. 

În acest sens, responsabilii de la Serviciul Vamal au subliniat că, în pofida termenilor restrânși de realizare a angajamentelor asumate față de Uniunea Europeană, datorită comunicării deschise cu mediul de afaceri și prin acordarea suportului instituțional, a fost asigurată buna desfășurare a operațiunilor de import/export, fără blocaje și impedimente, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod vamal. 

Totodată, Serviciul Vamal este în proces de implementare a mecanismelor de facilitare a activității economice, care va reduce considerabil interacțiunea cu autoritatea vamală, mizând pe responsabilitatea agenților economici și buna credință a acestora.

Reprezentanții mediului de afaceri au avut oportunitatea să adreseze întrebări referitor la aplicativitatea noilor proceduri vamale, care au fost explicate detaliat de specialiști.

Amintim că, noul Cod vamal este în vigoare din 1 ianuarie 2024. În vederea aplicării conforme a cadrului normativ în acest sens, Ministerul Finanțelor și Serviciul Vamal mențin o comunicare deschisă și permanentă cu părțile interesate și acordă suportul necesar.