Cooperarea tehnică dintre JICA și Republica Moldova, discutată în cadrul Ministerului Finanțelor

Vin, 19/04/2019 - 11:00 |

La 18 aprilie curent, ministrul Finanțelor, Ion Chicu a avut o întrevedere cu reprezentantul rezident al Agenţiei Japoneze pentru Cooperare Internaţională (JICA), Takaaki Kawano și Prim-secretarul Ambasadei Japoniei în Republica Moldova, Atsutoshi Hagino. În cadrul discuţiei, interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind implementarea proiectelor de asistență tehnică JICA în Republica Moldova, precum și stabilirea unei noi colaborări bilaterale în diferite domenii.

În debutul ședinței, ministrul Finanțelor a mulțumit pentru contribuția valoroasă a Japoniei în dezvoltarea mai multor sectoare ale Republicii Moldova, prin realizarea proiectelor de asistenţă tehnică, împrumuturilor și granturilor oferite de JICA. 

Totodată, discutând despre prioritățile și aspectele cooperării tehnice dintre Republica Moldova și Japonia,  părțile au remarcat relații bilaterale excelente, analizând un plan de acțiuni ce vizează procesul și etapele solicitării finanțării unor proiecte noi de asistență tehnică. În acest sens, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Tatiana Ivanicichina a menționat că asistența tehnică din partea JICA este mereu oportună atâta timp cât instituțiile guvernamentale din Republica Moldova sunt capabile să valorifice la maxim oportunitățile oferite în cadrul proiectelor.

La rândul său, Takaaki Kawano a menționat evoluția de succes în Republica Moldova a mai multor proiecte de asistență tehnică finanțate de JICA, în special în domenii precum agricultură, educație și medicină, subliniind că, în perspectivă JICA planifică inițierea unor noi proiecte destinate instituțiilor din Republica Moldova, oferind training-uri tehnice și schimb de experiență într-un șir de sectoare de dezvoltare în Japonia.