Conferință regională dedicată planificării strategice a procesului de instruire în domeniul managementului finanțelor publice, desfășurată la Chișinău

Vin, 13/09/2024 - 08:31 |

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova a găzduit în perioada 10 - 11 septembrie 2024, conferința anuală a rețelei regionale de dezvoltare profesională continuă în domeniul finanțelor publice, organizată sub egida Academiei Naționale pentru Finanțe și Economie din Regatul Țărilor de Jos, care a reunit peste 20 experți din Bulgaria, Croația, Georgia, Moldova, Muntenegru, Regatul Țărilor de Jos, Macedonia de Nord și Ucraina.

Evenimentul întitulat „Planificarea strategică a procesului de instruire în domeniul managementului finanțelor publice” a avut ca obiectiv diseminarea bunelor practici în dezvoltarea strategică a procesului de învățare conectat la reformele în domeniul finanțelor publice și controlului financiar public intern, precum și în implementarea programelor de instruire și certificare profesională a auditorilor interni în sectorul public.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Vladimir Arachelov, prezent la conferință, a subliniat că acest eveniment nu reprezintă doar un schimb de bune practici, ci simbolizează angajamentul comun pentru îmbunătățirea calității procesului de dezvoltare profesională continuă, și alinierea acestuia la reformele în derulare. Secretarul de stat a evidențiat trei domenii-cheie esențiale pentru discuții: „În primul rând, planificarea strategică în formarea profesională a specialiștilor în domeniul finanțelor publice trebuie să fie vizionară și orientată spre viitor. În al doilea rând, colaborarea și împărtășirea cunoștințelor și experienței sunt esențiale, conferința fiind o dovadă a colaborării internaționale în abordarea provocărilor și obiectivelor comune. În al treilea rând, digitalizarea și inovarea procesului de instruire sunt cruciale, viitorul gestionării finanțelor publice fiind unul digital.”

Agenda evenimentului a inclus subiecte de maximă importanță, precum rolul cheie al formării profesionale și fortificării capacităților în realizarea politicilor și succesul reformelor în managementul finanțelor publice. La fel, progresul în implementarea programelor în certificarea calificării profesionale a fost detaliată în cadrul sesiunilor interactive, care au oferit participanților ocazia de a explora în profunzime soluții IT de gestionare transparentă și eficiență a activității.

Conferința face parte din activitățile Memorandumului de colaborare cu Ministerul Finanțelor al Regatului Țărilor de Jos, având ca scop crearea unui cadru pentru schimbul de bune practici și consolidarea capacităților instituționale în domeniul finanțelor publice.