Comitetul Comun de Monitorizare al Programului Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020 s-a reunit la Chișinău

Mie, 05/12/2018 - 10:47 |

Marți, 4 decembrie curent, la Chișinău, s-a desfășurat cea de a treia ședință a Comitetului Comun de Monitorizare al Programului Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020.

La eveniment au participat reprezentanți ai delegațiilor oficiale din Republica Moldova, România, Comisia Europeană, Autoritatea de Management, Secretariatul Tehnic de la Iași, precum și reprezentanții Oficiului antenă.

Membrii Comitetului Comun de Monitorizare au discutat stadiul de implementare a proiectelor, precum și calendarul estimat pentru contractarea acestora.

Autoritatea de Management a informat Comitetul cu privire la progresele înregistrate în evaluarea celor 241 de proiecte depuse în urma celor două apeluri lansate și au fost discutate măsurile necesare pentru accelerarea acestui proces. 

Totodată, pe data de 14 noiembrie 2018, Comisia Europeană a aprobat, spre finanțare, patru proiecte mari de infrastructură, cu o valoarea totală de 40,5 milioane euro, din care 24,3 milioane euro reprezintă contribuția Uniunii Europene. Bugetul total prevăzut pentru instituțiile din Republica Moldova se estimează la 22,0 milioane euro. Aceste proiecte presupun implementarea  activităților privind îmbunătățirea infrastructurii de comunicații, prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere, îmbunătăţirea structurii de operare SMURD, precum și reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră.

În cadrul aceleiași reuniuni, au fost discutate măsurile luate de autoritățile din Republica Moldova în vederea îndeplinirii cerințelor privind desemnarea sistemului de management și control al programului.

Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova. Alocarea financiară a Uniunii Europene este de 81 milioane de euro.