Cartuşele şi rezervele pentru ţigarete electronice vor fi marcate obligatoriu cu timbru de acciz/de consum

Mie, 18/05/2022 - 15:15 |

Cartuşele şi rezervele pentru ţigarete electronice, inclusiv cele de unică folosință, preparatele destinate utilizării în cartuşe şi rezerve pentru ţigarete electronice, produsele din tutun și înlocuitorii din tutun vor fi marcate obligatoriu cu timbru de acciz/de consum pentru fiecare unitate în parte. Timbrul va fi aplicat direct pe pachet.

Guvernul a avizat astăzi pozitiv proiectul de lege care prevede această obligativitate.

Actualmente, legislația în vigoare prevede obligativitatea aplicării timbrului de acciză/de consum direct pe pachet doar la produsele din tutun. Respectiv, urmează a fi modificat Codul fiscal și câteva acte normative, prin care se impune obligativitatea aplicării timbrului de acciz/de consum direct pe pachet la produsele menționate.

Modificările sunt necesare după ce în Legea nr.204/2021, prin care a fost aprobată politica fiscală și vamală, s-a completat lista produselor accizate cu poziția tarifară ex.382499960 cartuşele şi rezervele pentru ţigarete electronice, preparatele destinate utilizării în cartuşe şi rezerve pentru ţigarete electronice fiind stabilite accize pentru anul 2022 în mărime de 1.957 lei/litru, iar pentru anul 2023 – 2.055 lei/litru.

Astfel, pentru asigurarea trasabilității produselor accizabile și eficientizarea administrării fiscale și vamale la introducerea pe teritoriul Republicii Moldova a produselor din tutun și a produselor conexe, proiectul prevede marcarea obligatorie a acestora cu timbru de acciz și, respectiv timbru de consum.

Proiectul mai prevede și acordarea unei perioade de tranziție agenților economici. Stocurile importate până la intrarea în vigoare a legii pot fi comercializate fără timbru de acciz/ de consum până la 1 octombrie 2022.

Totodată, subiecții impunerii, care vor importa produsele respective, vor efectua inventarierea lor în termen de 45 de zile, cu declararea la Serviciul Fiscal de Stat.