Anunț privind organizarea consultării publice

Argumentarea oportunității ratificării Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind Asistenţa Macro-financiară pentru Republica Moldova şi a Memorandumului de Înţelegere ca parte integrantă a acestui Acord

Informaţii generale:

Asistența Macro-financiară (AMF) pentru Republica Moldova acordată de către Uniunea Europeană (UE) reprezintă o operaţiune de finanţare în valoare de până la 100 milioane EUR, dintre care 60 milioane EUR urmează să fie furnizate sub formă de împrumut și 40 milioane EUR sub formă de grant. Suma propusă este justificată pe baza unei evaluări actualizate a nevoilor de finanțare externă ale țării.

Principala valoare adăugată a AMF comparativ cu alte instrumente ale UE ar fi contribuția la crearea unui cadru macroeconomic stabil, inclusiv prin promovarea unei balanțe de plăți și a unei situații bugetare sustenabile, precum și a unui cadru adecvat pentru reformele structurale. AMF este totodată concepută pentru a veni în completarea intervențiilor instituțiilor financiare internaționale, în special programul de ajustare și de reformă sprijinit de mecanismul de finanțare extinsă al FMI și de împrumuturile pentru politicile de dezvoltare acordate de către Banca Mondială.

Memorandumul de înţelegere aferent AMF a fost aprobat la data de 13 noiembrie 2017 în cadrul Comitetului Statelor Membre UE.

Aspectul politic, cultural și social: Acordul de împrumut respectiv şi Memorandumul de Înţelegere ca parte integrantă a acestui Acord, nu contravin politicii interne şi externe promovate de Republica Moldova.

Aspectul normativ: Acordul de împrumut şi Memorandumul de Înţelegere ca parte integrantă a acestui Acord, nu fac parte din categoria tratatelor internaţionale, întrucât este guvernat de normele dreptului Englez (paragraful 14 al proiectului Acordului), astfel, în temeiul prevederilor art.3 al Legii nr. 419-XVI din 22.12.2016 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat şi a secţiunii a treia din anexa nr.7 la Hotărârea Guvernului nr.1136 din 18.10.2007 cu privire la unele măsuri de executare a Legii nr. 419-XVI din 22.12.2016 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat, Ministerul Finanţelor propune ratificarea prezentului Acord de împrumut şi Memorandum de Înţelegere ca parte integrantă a acestui Acord.

Acordul de împrumut şi Memorandumul în cauză sunt compatibile cu instrumentele internaţionale la care Republica Moldova este parte.

Aspectul instituțional și organizatoric: În vederea realizării prevederilor Memorandumului de Înţelegere, este necesară înfiinţarea structurilor noi sau modificarea celor existente, cu posibila consolidare a capacităţile instituţionale existente.

Aspectul financiar: Suma împrumutului oferit este de 60 milioane EUR, care va fi debursat în trei tranşe egale în anul 2018. Debursarea banilor va avea loc în funcţie de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului cu FMI şi a condiţionalităţilor convenite între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Maturitatea împrumutului este de maxim 15 ani. Rata dobînzii aplicată pentru fiecare tranşă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piaţa financiară internaţională. Datoria de stat la sfârșitul anului 2018 nu va depăși 39% ceea ce este în conformitate cu Programul Fondului Monetar Internațional (FMI) și este la nivel sustenabil.

Aspectul economic: Intrarea în vigoare a Acordului menţionat, inclusiv a Memorandumului de Înţelegere ca parte integrantă a Acordului dat, va crea condiţii favorabile pentru creşterea economică durabilă, menţinerea stabilităţii fiscale şi macroeconomice şi concomitent va contribui la reducerea sărăciei în Republica Moldova. Memorandumul de Înţelegere între Republica Moldova şi UE conţine 28 condiţionalităţi pe domenii precum: guvernanţă publică, combaterea corupţiei, reforme în sectorul energetic, guvernanţă în sectorul financiar, climat de afaceri, etc.

Aspectul temporar: Prezentul Acord, inclusiv Memorandumul de Înţelegere, vor intra în vigoare la data primirii de către creditor a notificării oficiale din partea împrumutatului, sub forma Opiniei Legale (conform anexei nr.4 la Acord) că toate cerinţele constituţionale şi legale necesare pentru intrarea în vigoare a acestora şi că angajamentul valabil şi irevocabil al împrumutatului faţă de obligaţiunile din Acord au fost îndeplinite. Termenul limită de intrare în vigoare este de 6 luni din data semnării Acordului.

Negocierile asupra proiectului Acordului de împrumut și a Memorandului de Înțelegere au avut loc în temeiul Hotărârii Guvernului Nr. 763 din 27 septembrie 2017 cu privire la inițierea negocierilor asupra Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind Asistenţa Macro-financiară pentru Republica Moldova şi a Memorandumului de Înţelegere ca parte integrantă a acestui Acord.

Acordul sus-menționat și Memorandumul de Înțelegere a fost semnat la Bruxelles la 23 noiembrie 2017, de către Octavian Armașu, Ministrul Finanțelor și Sergiu Cioclea, Guvernatorul Băncii Naționale, din partea Republicii Moldova, în temeiul Hotărârii Guvernului Nr. 981, din 15 noiembrie 2017.

Argumentarea ratificării Acordului de împrumut și Memorandumului de înțelegere ține de rezultatele scontate în urma implementării programului de asistență Macro-financiară pentru Republica Moldova și anume:

  • depășirea șocului economic cauzat de o deteriorare a poziției bugetare și a poziției situației balanței de plăți, ca urmare a unei fraude bancare majore în noiembrie 2014, precum și exporturile și transferurile de fonduri reduse cauzate de recesiune la unii dintre partenerii comerciali regionali cheie ai Moldovei;
  • promovarea stabilității macroeconomice și a reformelor structurale în țară;
  • contribuţia la eficiența globală a pachetului de sprijin financiar furnizat de comunitatea internațională a donatorilor;
  • consolidarea angajamentul Guvernului în favoarea reformei și aspirațiile sale către o relație mai apropiată cu UE;
  • îmbunătățirea gestionării finanțelor publice.
Perioada: 
Joi, 30 Noiembrie, 2017 - 17:15

Agenda publică

La moment nu există nici un eveniment planificat.

Abonează-te la Agenda