8 tineri vor urma stagiul de practică plătit în cadrul Ministerului Finanțelor

Lun, 01/07/2024 - 17:02 |

Începând cu 1 iulie 2024, opt tineri vor urma stagiul de practică plătit la Ministerul Finanțelor, în cadrul celei de-a doua ediții a Programului  de stagii plătite în serviciul public, lansat de Guvernul Republicii Moldova. La Ministerul Finanțelor a avut loc întrevederea acestora cu reprezentanții instituției.

Secretara generală adjunctă, Ana Luca, a deschis întrevederea cu un mesaj încurajator către tineri, îndemnându-i să valorifice pe deplin această oportunitate și experiență profesională, totodată, subliniind rolul ministerului și valorile comune promovate, precum și agenda europeană care pune un accent important pe activitățile instituției.

“Acest program vă oferă șansa de a dobândi competențe ce vor contribui la creșterea perspectivelor de angajare și vă va oferi o perspectivă asupra activităților și responsabilităților din cadrul ministerului”, a menționat dna Luca.

La rândul său, secretara de stat a Ministerului Finanțelor, Cristina Ixari, a apreciat interesul stagiarilor pentru domeniile relevante de activitate ale Ministerului Finanțelor și a menționat importanța implicării lor în activitățile ce le vor fi repartizate, implicit, în procesul aferent acțiunilor de integrare europeană.

Înaltul Consilier UE în domeniul politicii vamale și fiscale în Republica Moldova, Rosario de Blasio, a subliniat importanța implicării tinerilor în procesul de integrare europeană.

Tinerii studenți și masteranzi și-au împărtășit aspirațiile de carieră în administrația publică, relatând despre dorința lor de a contribui la dezvoltarea și modernizarea sectorului public. Aceștia au subliniat importanța formării practice și a experienței profesionale în atingerea obiectivelor lor de carieră. Absolvenții edițiilor anterioare ale Programului de stagii au avut, la rândul lor, ocazia de a-și împărtăși experiențele acumulate în timpul stagiilor. Ei au povestit despre provocările și realizările întâmpinate, evidențiind beneficiile și impactul pozitiv pe care programul l-a avut asupra dezvoltării lor profesionale.

În urma probelor de concurs al dosarelor și interviului realizat de Comisia ministerială, au fost selectați 3 stagiari pentru realizarea stagiului plătit în cadrul Ministerului Finanțelor.

Totodată, și Comisia formată din reprezentanții Delegației UE și ai Misiunii Înalților Consilieri UE, a selectat, în cadrul Programului stagiilor plătite, lansat de Delegația Uniunii Europene la Chișinău, și a desemnat pentru Ministerul Finanțelor 5 stagiari pentru un program de stagii, cu o durată de 2 luni.

În contextul Programului lansat de Guvernul Republicii Moldova 46 de tineri vor urma stagiile plătite în cadrul instituțiilor publice, iar în cadrul Programului lansat de Delegația Uniunii Europene la Chișinău 65 de tineri. Bursa lunară neimpozabilă pentru stagiarii selectați în cadrul programului lansat de Guvern va fi în sumă de 3000 de lei. După desfășurarea stagiului cu o durată de 480 de ore și obținerea calificativului „foarte bine”, aceștia vor putea fi angajați fără concurs sau plasați în corpul de rezervă al stagiarilor, pe o perioadă de 12 luni de la eliberarea certificatului de stagiu.