100 de agenți economici, decernați cu certificate de credibilitate

Lun, 01/07/2024 - 16:52 |

Ministrul Finanțelor Petru Rotaru a participat astăzi la Gala contribuabilului onest, eveniment organizat de Serviciul Fiscal de Stat cu ocazia aniversării a 34 de ani de activitate a autorității fiscale. La eveniment au participat de asemenea, președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, domnul Radu Marian și conducerea Serviciului Fiscal de Stat.

În cadrul evenimentului au fost acordate certificate de credibilitate pentru 100 de agenți economici pentru aportul în promovarea civismului fiscal și conformare la onorarea obligațiilor fiscale, respectiv aceștia sunt absolviți de la controale fiscale prin metoda de verificare totală și tematică pentru o perioadă de 2 ani.

În deschiderea ceremoniei, ministrul Petru Rotaru a menționat că cei 100 de contribuabili onești, selectați în baza unor criterii riguroase, sunt un exemplu pentru toți ceilalți care activează în Republica Moldova, prin modul în care își plătesc taxele și impozitele.

De asemenea, dl ministru a adresat un mesaj de felicitare funcționarilor fiscali de ziua lor profesională, subliniind rolul autorității fiscale, inclusiv în procesul de integrare europeană și nemijlocit în transpunerea și implementarea legislației UE, menționând: „1 iulie este o perioadă potrivită pentru a trage linia și a face anumite bilanțuri.  Totodată, este foarte important de a stabili prioritățile. Serviciul Fiscal de Stat la 34 de ani a dat dovadă de perseverență în muncă, aptitudini și dăruire. Faptul că noi astăzi nu mai avem nici o relație în ceea ce privește raportările pe suport de hârtie, faptul că 60% din servicii sunt digitalizate, și faptul că avem încasările în termen în măsură deplină în buget - este meritul domniilor voastre”.

Certificatele de credibilitate sunt înmânate anual de către Serviciul Fiscal de Stat, în scopul stimulării morale (non-financiară) a contribuabililor onești. Acestea reprezintă aprecierea autorității față de eforturile agenților economici în vederea promovării responsabilității fiscale, conformării voluntare, precum și manifestarea transparenței și corectitudinii în activitatea desfășurată.