Școala finanțelor publice pentru jurnaliști: O platformă de informare și dialog în domeniul finanțelor publice

Vin, 03/05/2024 - 08:27 |

Ministerul Finanțelor a găzduit în perioada 20 martie – 24 aprilie 2024, Școala finanțelor publice pentru jurnaliști, un proiect realizat pentru a ajuta jurnaliștii să înțeleagă mai bine realitățile economice aferente finanțelor publice.

Această inițiativă a fost structurată în 6 sesiuni de informare și a reunit 11 jurnaliști de la diverse instituții media din țară, oferindu-le oportunitatea de a dobândi o mai bună înțelegere a domeniului finanțelor publice. Sesiunile de informare au fost susținute de reprezentanți ai conducerii Ministerului Finanțelor împreună cu reprezentanții A.O. Finedu: Veronica Sirețeanu, manager de proiecte și Iuri Cicibaba, membru-fondator.

Primul formator în cadrul Școlii a fost ministrul finanțelor, Petru Rotaru, care a venit cu mai multe explicații simple ale unor aspecte aferente procesului bugetar, precum: veniturile, cheltuielile și deficitul, datoria publică și gradul de îndatorare, bugetele autorităților publice locale, sistemul național de impozitare și alte informații relevante.

Ce-a de-a doua sesiune, dedicată componentei de venituri ale bugetului, a fost susținută de către secretara de stat, Cristina Ixari, și a inclus aspecte privind sistemul de impozite, taxe, plăți și alte forme de contribuție la buget, rolul Ministerului Finanțelor și a instituțiilor subordonate în sistemul finanțelor publice.

Dna Dina Roșca, secretar general al Ministerul, a condus ce-a de-a treia sesiune. În cadrul activității s-a prezentat detaliat modul de adoptare a Cadrului Bugetar pe Termen Mediu (CBTM), dar și a Legii bugetare anuale, ca reflexie anuală a perspectivei de 3 ani a CBTM. De asemenea, jurnaliștii au fost familiarizați cu modul de clasificare a cheltuielilor publice și modul de interacțiune pe dimensiunea de cheltuieli între Minister și autoritățile publice centrale și locale. În final, a fost discutat Bugetul pentru cetățeni - un instrument inedit de prezentare a bugetului într-o formulă mai accesibilă pentru publicul larg.

În cadrul celei de-a patra sesiune, susținută de secretarul de stat, Ion Gumene, participanții au avut ocazia să afle mai multe despre datoria sectorului public și din ce se compune aceasta, cum se formează și care e situația comparabilă a țării noastre în acest sens. Subiectul împrumuturilor pe intern și instrumentele ce sunt puse la dispoziția publicului au reprezentat puncte de interes sporit din partea jurnaliștilor. De asemenea, au fost discutate aspecte ce țin de investițiile publice și modul în care acestea sunt finanțate.

A cincea sesiune din cadrul Școlii a avut, în calitate de expert invitat pe secretarul de stat, Vladimir Arachelov. În cadrul sesiunii, participanții au avut ocazia să afle mai multe despre sistemul de achiziții publice ca unul din elementele de cheltuială central realizat de toate nivelele de administrare, precum și despre salarizarea în sectorul public - bugetar și extrabugetar. De asemenea, au fost discutate aspecte ce țin de controlul financiar public al finanțelor, realizat atât pe intern, cât și pe extern.

Ce-a de-a șasea și ultima sesiune a avut, în calitate de vorbitori pe ministrul Finanțelor, Petru Rotaru și secretarul general adjunct Ana Luca. În cadrul sesiunii, participanții au avut ocazia să afle mai multe despre implicațiile și procesele aferente etapei de negociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană (UE) din perspectiva finanțelor publice, inclusiv fiind aduse exemple practice în ceea ce ține de modul în care se realizează aproximarea actelor naționale cu cele ale UE, dar și posibilitățile de negociere ce există pentru Moldova la acest capitol.

Ne bucurăm că am putut oferi această platformă pentru informare în ceea ce privește domeniul finanțelor publice, iar mulțumirile noastre se îndreaptă către toți participanții și partenerii noștri care au făcut posibile aceste sesiuni.

Acest proiect a oferit participanților oportunitatea de a interacționa direct cu specialiști și experți din domeniul finanțelor publice, și de a obține informații relevante și actualizate privitor la politicile bugetare naționale.

Proiectul a fost realizat de A.O. Finedu în colaborare cu Ministerul Finanțelor și cu sprijinul Camerei Americane de Comerț din Moldova.